SAD i Turska uzajamno obnovile izdavanje viza

Američka ambasada u Ankari je danas saopštila da su njeni konzulati u Turskoj obnovili izdavanje viza turskim državljanima na "ograničenoj osnovi", čime je okončan prekid od gotovo mesec dana zbog diplomatske krize između te dve zemlje.
Ubrzo zatim je i turska ambasada u Vašingtonu objavila preko Tvitera da takođe obnavlja izdavanje viza državljanima SAD na "ograničenoj" osnovi, prenosi agencija Frans pres.
 
Američka ambasada je objavila ovu odluku danas, dan pred najavljeni odlazak turskog premijera Binalija Jildirima u posetu SAD da se sastane sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, prenosi agencija AP. Očekuje se da će razgovor biti o popravljanju narušenih veza između te dve saveznice u NATO.
 
Izdavanje viza je prekinuto prošlog meseca kada su turske vlasti uhapsile turskog službenika američkog konzulata u Istanbulu, jer je navodno povezan s osobama umešanim u pokušaj puča u Turskoj. Tim hapšenjem Ankara je pogoršala već nategnute odnose s Vašingtonom. SAD su 8. oktobra prekinule izdavanje viza u Turskoj, izuzev za imigracione vize, a Turska je odgovorila prekidom izdavanja viza u SAD za Amerikance.
 
Američka ambasada je saopštila da je od Ankare dobila "uveravanja na visokom nivou" da zaposleni u njenim misijama u Turskoj nisu pod istragom za učešće u prošlogidišnjem pokušaju državnog udara u Turskoj za koji Anakra okrivljuje jednog turskog propovednika koji se sklonio u SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet