Predsednik Makedonije odbija da potpiše Zakon o jezicima

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je večeras da neće potpisati ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji.
Predsednik Makedonije odbija da potpiše Zakon o jezicima
Foto: Pixabay
"Umesto da u duhu dijaloga i suživota gradimo multietničko društvo pomoću pravednih i opšteprihvaćenih zakona, mi donosimo nepravedan i represivan zakon kojim se favorizuje samo albanski jezik", rekao je Ivanov u obraćanju javnosti. On je naveo i da je makedonskom Sobranju danas uputio pismo kojim ga je informisao da neće potpisati ukaz kojim se proglašava Zakon o upotrebi jezika, uz detaljno pravno obrazloženje te odluke, uputivši pritom apel poslanicima da pročitaju njegove zabeleške.
 
"Zato, imajući u vidu moja sagledavanja neusaglašenosti Zakona o upotrebi jezika s Ustavom, kao i izneta ukazivanja ekspertske i šire javnosti na protivustavnost ovog zakona, na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem ukaz", rekao je Ivanov. 
 
Poslanik najuticajnije opozicione stranke VMRO-DPMNE Ilija Dimovski pozvao je u utorak Ivanova da ne potpiše usvojeni zakon. Prema Dimovskom, "ovaj zakon izaziva strahove u velikom broju makedonskih građana, pošto njegova primena utiče na budućnost građana i jedinstva države". Prema njegovim rečima, pitanje upotrebe albanskog jezika treba racionalno otvoriti i pronaći adekvatno rešenje u Ustavu.
 
Ukoliko Ivanov ne potpiše zakon u predviđenom roku, poslanici će morati da otvore novu raspravu i ponovo da glasaju.
 
Uvođenje albanskog jezika kao drugog službenog u Makedoniji predviđeno je tzv. Tiranskom platformom, koju su politički predstavnici Albanaca sačinili u Tirani, uz pomoć predsednika albanske vlade Edija Rame. Upravo je njeno prihvatanje bio uslov da politički lideri Albanaca uđu u vladajuću koaliciju i podrže vladu premijera Zaeva.
  • se gal

    18.01.2018 14:58
    sramota
    valjda ce i on otici na predsednickim izborima mirno i dostojanstveno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet