VIDEO: Hongkong zabranio trgovinu slonovačom do 2021.

Poslanici Hongkonga danas su dali konačno odobrenje za zabranu trgovine slonovačom na toj kineskoj teritoriji do 2021. godine.
Poslanici su glasali velikom većinom za izmene postojećeg zakona da bi se zabranila prodaja slonovače u Hongkongu, koji prema stručnjacima predstavlja najveće maloprodajno tržište za slonovaču. 
 
Izmene zakona uključuju i znatno strože kazne za krijumčarenje slonovače, kao i druge ugrožene vrste da bi se sprečila prodaja na crnom tržištu. Prema zakonu maksimalna kazna će se povećati na 10 miliona honkgongških dolara (2,3 miliona američkih dolara) što je duplo više nego sada i deset godina zatvora, u odnosu ranije dve godine.
 
Aktivisti za odbranu životinja pozdravili su potez iako Hongkong sporije deluje po tom pitanju nego Peking. Kina, najveći izvor potražnje za slonovačom zabranila je prodaju početkom ove godine, a u martu prošle godine je zatvorila sve fabrike za rezbarenje slonovače i radnje koje je prodaju. 
 
Dosadašnji zakon u Hongkongu dozvoljvao je prodaju slonovače koja potiče od pre Konvencije o medjunarodnoj trgovini s ugroženim vrstama faune i flore (CITES). Prema CITES-u regulisanje trgovine slonovačom počelo je sredino 1970-ih,  pre potpune zabrane za medjunarodnu prodaju 1990. godine. Aktivisti kažu da ima naznaka da beskrupulozni prodavci koriste rupu u zakonu da prokrijumčare noviju, zabranjenu slonovaču zbog čega je Hongkong postao jedan od glavnih centara trgovine slonovače na crno.
 
Oni su pozdravili zabranu kao veliki korak u naporima da se zaustave lovokradice i ubijanje desetine hiljada slonova. 
 
Vlada Hongkonga odbila je da ponudi bilo kakvu nadoknadu desetinama vlasnika radnji sa slonovačom i stotinama neregistrovanih trgovaca koji su tražili desetine miliona dolara da predaju svoja skladišta slonovače, procenjena na 670 metričkih tona.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet