Evropska komisija predlaže nove lične karte

Evropska komisija je predložila da lične karte državljana Evropske unije na čipu moraju sadržavati biometrijske podatke, otiske prstiju i prikaz lica, kao jednu od niza mera koje treba dodatno da otežaju teroristima kriminalne radnje.
Evropska komisija predlaže nove lične karte
Foto: 021
Komisija procenjuje da oko 80 miliona Evropljana ima lične karte bez biometrijskih podataka.
 
Utvrđivanje zajedničkih bezbednosnih standarda na nivou EU pomoglo bi u suzbijanju falsifikovanja dokumenata, s kojima teroristi i kriminalci često ulaze u EU iz trećih zemalja.
 
Prema predlogu Komisije, lične karte građana EU starijih od 12 godina, boravišne dozvole članova njihovih porodica koji nisu građani EU morale bi da imaju u čipu na kartici biometrijske podatke, otiske prstiju i prikaze lica.
 
Stari dokumenti treba da budu zamenjeni najkasnije u roku od pet godina ili dve godine za one manje sigurne, poput elektronski nečitljivih.
 
Komisija predlaže i direktivu čiji je cilj da se oteža finansiranje terorističkih aktivnosti. Tako predlaže da bezbednosne agencije imaju pravovremen pristup finansijskim informacijama nužnim za istrage teških zločina, između ostalog informacijama o bankarskim računima. Komisija predlaže i stroža pravila o sadržini eksploziva, uvozu i izvozu vatrenog oružja kako bi se teroristima dodatno ograničio pristup materijalima za njihove akcije.
 
Teroristi su poslednjih godina u brojnim napadima u Evropi koristili eksplozive iz kućne radinosti. Kako bi se to onemogućilo, Komisija predlaže stroža pravila o stavljanju u promet na tržište i upotrebi sastojaka eksploziva. To uključuje proširenje postojeće liste zabranjenih hemikalija, potencijalnih delova eksploziva iz kućne radinosti. Budući da se te materije mogu nabaviti i u tradicionalnim i internet prodavnicama, nova pravila će se primenjivati i na internet prodaju. Predlog uključuje i bržu razmenu informacija o sumnjivim transakcijama. 
 
Što se tiče posedovanja vatrenog oružja, Komisija predlaže strože kontrole koje bi države članice trebalo da sprovode i obavljaju sigurnosne provere svih pojedinaca koji zatraže dozvolu za izvoz, posebno putem Evropskog informacionog sistema kaznene evidencije.
  • Ja sam

    19.04.2018 07:41
    Pročitajte tekst
    Procitajte tekst, lepo pise da se to odnosi na imigrante koji nisu drzavljani EU a dobiju dozvolu tamo da zive...

    A drugo, kod nas to postoji vec godinama, kad ocitate lk imate i otisak prsta i sliku...
  • Plavobradi

    18.04.2018 13:34
    Menjati mesečno
    Naravno, menjati dokumenta na mesečnom nivou, dok ljudi ne polude od tog tretmana i ne pristanu na čipovanje u dlan.
    A čipovi će, naravno, nositi i kapsule nano hormona, već istraženo i proizvedeno.
  • Nebojša

    18.04.2018 13:28
    Zamorčići prošli ovo
    Pa mi smo li ZAMORČIĆI. Kod nas na ličnim kartama postoji OTISAK prsta. Za nas ništa novo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet