Australiji preti novo nevreme

Snažan tropski ciklon Jasi približava se severoistočnoj obali Australije, već teško pogodjenoj poplavama, a vlasti su naredile evakuaciju stanovništva.
Snažan tropski ciklon Jasi približava se severoistočnoj obali Australije, već teško pogodjenoj poplavama, a vlasti su naredile evakuaciju stanovništva.

Brzina vetra dostigla je 102 kilometra na čas, a očekuje se da će ciklon Jasi preći u oluju četvrte kategorije, sa udarima vetra do 260 kilometara na čas. Predvidja se da će Jasi u sredu ili četvrtak pogoditi obale australijske savezne države Kvinslend i doneti skoro metar kiše naseljima već pogodjenim višemesečnim poplavama. Ciklon Jasi stiže posle ciklona Entoni koji je jutros pogodio obale Kvinslenda, ali je brzo oslabio, ne pričinivši značajniju štetu.

Jaka kiša u Kvinslendu je počela da pada u novembru, a u dugim poplavama stradalo je 35 ljudi, uništeno je 30.000 kuća i lokala, a prestonica Brizbejn danima je bio pod vodom. Šteta je procenjena na 5,6 miliona australijskih dolara (oko četiri miliona evra), a verovatno će biti i veća.
  • Dr Petrović

    31.01.2011 11:02
    SOHO Svemirska Vremenska Prognoza
    Na sjtu http://sohowww.nascom.nasa.gov/spaceweather/ možete videti koliko je opao dinamički pritisak i brzina sunčevog vetra, slika sunčevog diska http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/eit_171/512/ pokazuje fleku u predelu australije ( samo prenesete na zemlju, kao sa projektora ) a i za 2-3 dana nas očekuju padavine ( vidite fleku koja će doći do nas ) jer rotacija Sunca je 27,5 dana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet