Libija: Nastavljeno bombardovanje

U vazdušnim napadima u Libiji do sada je, prema bolničkim izvorima, poginulo najmanje 120 ljudi.

U vazdušnim napadima u Libiji, do sada je, prema bolničkim izvorima, poginulo najmanje 120 ljudi. Zapadne sile počele su rano jutros drugi talas vazdušnih udara na Libiju sa ciljem da napadnu protivvazdušnu odbranu i onemoguće libijske avione da patroliraju nebom, kao i da zaustave napredovanje snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju ka Bengaziju.

Avioni Sjedinjenih Američkih Država zajedno sa avionima Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade izveli su bombardovanje. Libijske snage su se povukle danas na sto kilometara od Bengazija nakon što je u vazdušnim napadima uništen veliki deo tenkova. Vladine snage sporadično granatiraju više stotina pobunjenika koji prate povlačenje i koji se nalaze 3-4 kilometara izvan Ajdabije.

Gadafijeve snage su zauzele Ajdabiju prošle sedmice posle čega su krenule u ofanzivu na Bengazi. Međutim, zaustavili su ih francuski ratni avioni koji su ih satima gađali.

Britanske vazdušne snage noćas su odustale od predviđenih operacija u Libiji zbog prisustva civila u blizini određenih meta, saopštilo je britansko ministarstvo dobrane. Stalni predstavnik Rusije pri Severnoatlantskom savezu (NATO) izjavio je danas da aktivnosti članica Alijanse, koje učestvuju u operaciji protiv režima libijskog lidera Moamera Gadafija, premašuju okvire Rezolucije Saveta bezbednosti UN o Libiji.

EU uvela nove ekonomske sankcije

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da režimu libijskog lidera uvedu nove ekonomske sankcije na čijoj će meti biti kako pojedinci, tako i privredni subjekti. Prema rečima neimenovanih diplomatskih izvora, očekuje se da će nove restriktivne mere početi da se primenjuju tokom ove sedmice na 11 Gadafijevih saradnika i devet privrednih subjekata.

Isti izvori su kazali, ne navodeći imena tih entiteta, da je reč o "investicionim kompanijama, fondacijama, bankama i državnim grupama" i istakli da će se o sledećem, četvrtom krugu restriktivnih mera koje bi EU uvela Gadafijevom režimu razgovarati sledeće nedelje u Briselu.

  • Scotch Bonnet

    21.03.2011 20:24
    Lecenje
    Knight Of Night mogao bi da pocnes sa terapijom jer vidim po tvojim komentarima da si opasno zastranio sa zdravom pamecu!!!

    PS- nadam se da znas da je Knight of Night naslov filma gde gey prostitutka ubija svoju klijentelu. Lepa inspiracija za ime, nema sta.
  • Knight of Night

    21.03.2011 18:37
    @Lehel
    Vecina tih "civila" su NATO placenici i pripadnici Al-kaide. Tako je bilo i kod nas na Kosovu.
  • Lehel

    21.03.2011 17:16
    A onaj budala Gadafi ne ubija civile?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet