Nazarbajev "doveka" predsednik Kazahstana

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev osvojio je još jedan petogodišnji mandat na današnjim predsedničkim izborima, sa osvojenih skoro 95 odsto glasova, pokazali su preliminarni rezultati koje je objavila provladina agencija ASIP.
Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev osvojio je još jedan petogodišnji mandat na današnjim predsedničkim izborima, sa osvojenih skoro 95 odsto glasova, pokazali su preliminarni rezultati koje je objavila provladina agencija ASIP.

Ostala tri kandidata dobila su manje od tri odsto glasova, preneo je Frans pres.

Lider provladine Narodne partije Kazahstana Zambil Ahmetbekov osvojio je 1,57 odsto glasova, provladin senator Gani Kazimov 2,17 odsto, a lider Ekološke unije Mels Jeleusizov, koji je danas priznao da je glasao za Nazarbajeva, 1,44 odsto glasova.

Na današnje vanredne predsedničke izbore u Kazahstanu, dva sata pre zatvaranja biračkih mesta izašlo je 84 odsto glasača.

Prilikom prethodnih predsedničkih izbora, 2005. godine, 76.78 odsto građana je glasalo o budućem predsedniku zemlje.

Na vanrednim predsedničkim izborima učestvuje i aktuelni predsednik Nursultan Nazarbajev, za koga analitičari procenjuju, da će ponovo nadmoćno pobediti. Njegovi protivkandidati su sekretar CK Komunističke narodne partije Kazahstana Žambil Ahmetbekov, lider Partije patriota senator Gani Kasimov i nezavisni kandidat Mels Eleusizov, koji je na čelu ekološkog saveza Tabigat (Priroda).

Nazarbajev je, posle 20 godina na čelu Kazahstana, odlučio da se održe vanredni predsednički izbori, bez obzira na to što se time skoro za dve godine smanjuje rok njegovog trenutnog mandata.

Jedan od predsednikovih savetnika najavio je da će Nazarbajev dobiti više od 91 odsto glasova, koliko je imao 2005. godine, a sam predsednik, koga sunarodnici zovu "tata", obećao je da će vladati sve dok mu "to zdravlje dopusti".

Većina stručnjaka ocenjuje da je atmosfera u kojoj je protekla predizborna kampanja bila mirna.

Nazarajev je odbio da organizuje zvanične manifestacije, smatrajući da su "rezultati njegovog rada i tako svim vidljivi".

Nazarbajev je na 13. kongresu njegove narodno-demokratske stranke Nur Otan rekao da je od 1994. godine u Kazahstanu nominalni mesečni iznos zarade povećan 45 puta, a da se za 10 godina broj stanovnika sa prihodima nižim od minimalnog smanjio za četiri puta. Takođe, u isto vreme, prosečni iznos penzija povećan je šest puta, a rashodi za zdravstenu zaštitu su udesetostručeni.

Nazarbajev je, istovremeno, najavio modernizaciju političkog sistema širenjem ovlašćenja parlamenta i vlade, jačanje uloge političkih stranaka i lokalnih organa vlasti i sudskog sistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet