VIDEO: Erupcija vulkana obustavila avio saobraćaj

Vazdušni prostor iznad Islanda zatvoren je jutros za saobraćaj zbog erupcije vulkana Grimsvetn iz čijeg kratera se uzdiže dim koji je dostigao visinu od 11 kilometara.
Vazdušni prostor iznad Islanda zatvoren je jutros za saobraćaj zbog erupcije vulkana Grimsvetn iz čijeg kratera se uzdiže dim koji je dostigao visinu od 11 kilometara.

Vulkan Grimsvoten na Islandu juče je počeo da izbacuje pepeo, saopštile su meteorloške službe.

"Naš glavni međunarodni aerodrom Keflavik je zatvoren. Vazdušni saobraćaj je obustavljen", rekao je Frans presu portaprol Isavije Hjordis Gudmundsotir.

On je dodao da će vazdušni saobraćaj iznad Islanda biti obustavljen "najmanje nekoliko narednih sati".

Prema saopštenju meteoroloških službi, aktiviranje vulkana Grimsvoten koji leži ispod najvećeg glečera na Islandu, Vatnajokul, praćeno je manjim zemljotresima.

Erupcija ovog vulkana poslednji put je registrovana 2004. godine.

Naučnici su očekivali novu erupciju i još su ranije saopštili da bi ona trebalo da bude manjeg obima.

Oni su procenili i da neće ličiti na prošlogodišnju erupciju vulkana, koji se nalazi ispod glečera Ejafjatlajektl, a koja je prouzrokovala blokadu avio-saobraćaja.

Podsetimo, erupcija Ejafjatlajektla, na jugu Islanda, u aprilu 2010. godine napravila je haos u vazdušnom saobraćaju.

Zbog gustog dima više miliona ljudi nije moglo da leti, a većina zemalja severne Evrope je bila primorana da prizemlji avione na pet dana, podsetila je agencija AP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet