VIDEO: Pingvini kao navijači na stadionu

Naučnici su znali da pingvini tokom jakih zima na Antarktiku stoje satima zbijeni jedni uz druge kako bi održavali toplotu, ali su tek nedavno otkrili da je za njihovo grejanje zaslužan "meksički talas", svojstven navijačima na stadionima.
Naučnici su znali da pingvini tokom jakih zima na Antarktiku stoje satima zbijeni jedni uz druge kako bi održavali toplotu, ali su tek nedavno otkrili da je za njihovo grejanje zaslužan "meksički talas", svojstven navijačima na stadionima.

Istraživači sa Univerziteta u Nirnbergu su razotkrili pravu zagonetku, na koji način su pingvini na rubovima gomile uspevali da se zagreju kao i oni u sredini gde temperatura dostiže i do 25 stepeni Celzijusa.

Misteriju je rešio snimak pomoću tajm laps kamera na kojem se vidi da se pingvini pomeraju u gotovo neprimetnim talasima, poput navijača na utakmicama, što vremenom dovodi do potpune promene strukture grupe.

Kako prenosi BBC, snimak je napravljen tokom zime na Zemlji kraljice Mod, kopnenom ledu na Antarktiku, gde temperatura zimi pada na minus 45 stepeni Celzijusa, a vetrovi duvaju brzinom od 180 kilometara na sat.

Tokom tog perioda, carski pingvini imaju običaj da stoje zbijeni u gomilu, ponekad i po hiljadu njih, kako bi održali toplotu, ali i da bi sedeli na jajima dok su ženke na putu za more.

Naučnici su do sada mislili da su ove gomile tako gusto zbijene da je svako pomeranje nemoguće i da su nesrećnici koji se nađu na periferiji prinuđeni da tu i ostanu.

"Pingvini moraju da se zbiju u gomilu, inače gube energiju", objašnjava vođa istraživanja Danijel Citerbart, fizičar sa Univerziteta Erlangen u Nirnbergu."Kada ne bi bili tako zbijeni jedni uz druge, pingvini bi se smrzli. S druge strane, ako je gomila previše zbijena, bilo kakvo pomeranje je prosto nemoguće", dodao je on.

Kamere, koje su snimale jednu koloniju pingvina svakih 1,3 sekunde tokom dužeg perioda, otkrile su da je grupa daleko od statične mase. "Kolonija bi mirovala većinu vremena, ali bi se svakih 30 do 60 sekundi jedan ili nekoliko pingvina malo pomerilo, a to bi se kao talas prenelo kroz čitavu grupu", kazao je Citerbart.

Ovaj koordinirani pokret je toliko neprimetan da je posmatranjem u realnom vremenu nevidljiv. Vremenom, ovaj "meksički talas" dovodi do promene strukture kolonije.

Svakih nekoliko sati, pingvini menjaju položaj u gomili, pomerajući se iz sredine ka spolja, i obrnuto, tako da svi dobiju priliku da se bolje zagreju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet