Saudijske žene hoće da voze kola

Saudijske aktivistkinje pisale su Hilari Klinton da im pomogne u borbi njihovo pravo da voze automobile.
Saudijske aktivistkinje pisale su Hilari Klinton da im pomogne u borbi njihovo pravo da voze automobile.

S obzirom da je Klinton poznata kao borac za ljudska prava, Saudijske aktivistkinje se nadaju kako će izvršiti pritisak na vlasti Saudijske Arabije, koji bi zatim dopustili ženama da voze automobile.

Pismo je potpisalo  10.000 žena koje traže ravnopravnu primenu ljudskih prava na muškarce i žene.

"U kontekstu "arapskog proleća" i američke posvećenosti podršci nenasilnih pokreta za demokratiju, došlo je vreme da američki lideri pruže podršku pravima saudijskih žena", istaknuto je u pismu.

Peticiju je pokrenula Manal Sharif, koja je bila uhapšena jer je na Jutjubu postavila video na kojem vozi auto. Mnoge žene sada žele da učine isto, odnosno da voze.

U pismu navode kako im zabrana vožnje auta jako otežava život jer ne mogu otići, na primer, po lekove, odvesti decu u školu ili otići same na važne sastanke. Takvu situaciju iskorištavaju njihovi očevi, muževi i braća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet