Hrvatski biskup: Zemljotres je nepredvidiv, ne možemo protiv njega kao protiv Srba

Sisački biskup Vlado Košić u nedelju je održao misu u spomen na 443. godišnjicu pada utvrđenja Gvozdansko 1578. godine, pa je tom prilikom pomenuo zemljotres i Srbe.
Biskup je najpre rekao da su branioci Gvozdanskog svetli primer ljubavi prema domovini i žrtve za nju, prenosi Index.hr.
 
"Poznato nam je kako su pred jačom turskom silom hrabro tri meseca odoljevali i nisu prihvatali nekoliko poziva na predaju, čime su mogli da spasu sopstvene živote. No, oni su radije ostali na braniku utvrđenja Gvozdansko i na braniku domovine nego da se pokore neprijatelju i njegovoj sili. Ta borba do kraja rešila je i reši naš hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi. Sve smo te zulume, progone i agresije hrabro odbijali jer smo imali pojedince koji su nas vodili u tom otporu i borbi za svoju zemlju", kazao je Košić.
 
Onda je prešao na zemljotres, za koji je rekao da je on danas najveći neprijatelj.
 
"On pustoši, zavija u crno, ruši kuće i crkve, tera nas s naših stoletnih ognjišta i preti da nestanemo, da u ovim delovima Lepe naše više ne žive Hrvati. Pre toga nas je pogodila pandemija, koja doduše nije zaratila samo protiv nas nego protiv celog sveta i svih ljudi. I treći je, već 25 godina prisutan neprijatelj koji je u nama samima, a zove se izumiranje: ne rađaju se deca, sve nas je manje i nestajemo", kaže biskup Košić.
 
"Koji je naš odgovor, kako se poput branitelja Gvozdanskog hrabro boriti - i pobediti te današnje neprijatelje? Zemljotres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba. On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda ko je ko niti dolazi najavljen, nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga proterati iz njegovog doma, kome će se bukvalno oduzeti tlo pod nogama. Međutim, ima leka toj pošasti. To je naša hrišćanska ljubav", navodi Košić. 
  • Vesna

    13.01.2021 18:07
    Mozda je vreme da se preispita ta "hriscsnska ljubav".
  • Nuzočinac

    13.01.2021 06:13
    !!!!
    Свако има свога "Иринеја"!
  • Blender

    12.01.2021 22:37
    @Neumešan @Aleksandar
    1. Koliko ste imali godina 1991? Gde ste se informisali o dogadjajima pre i nakon raspada SFRJ? Tupani su oni koji sire svoje neznanje,ili tudje lazi, mislim da sam bio jasan. Nacionalisti bi trebali da budu kao vernici,zar nije Bog zapovedio da se ne laze?
    2. NDH je bio u vreme tvog pradede. Glupo je osuditi danasnje Hrvate za to. Za razliku od dogadjaja iz Drugog svetskog rata, pocinioci zlocina u Slavoniji su jos uvek zivi, a neki vode i politiku. Niko viseu svetu ne optuzuje danasnje Nemce za ono sto su im pradede radile, Ali oni koji su od gradjana Srbije iVojvodine napravili masine za ubice goneci ih na silu u rat jos uvek su tu i nisu se nikad izvinili svojim gradjanima pre svega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet