Žene u Austriji uticale na promenu teksta himne

Od 1. januara iduće godine tekst austrijske himne biće izmenjen na zahtev žena iz svih političkih partija u Austriji, koje su se udružile proteklih dana kako bi bila poštovana rodna ravnopravnost.
Od 1. januara iduće godine tekst austrijske himne biće izmenjen na zahtev žena iz svih političkih partija u Austriji, koje su se udružile proteklih dana kako bi bila poštovana rodna ravnopravnost. U delu teksta himne u kojem se kaže "ti si zemlja svojih sinova", biće dodato "i ćerki".

Poslednjeg dana zasedanja austrijskog parlamenta pred letnju pauzu, Maria Rauh-Kalat iz Narodne partije Austrije podnela je zahtev za izmenu teksta himne. Njenom zahtevu pridružile su se žene iz svih ostalih parlamentarnih partija, koje su podržale inicijativu, tako da je postignut dogovor da od 1. januara u himni budu pomenute i "ćerke".

Kako će tačno glasiti tekst u narednom periodu treba da utvrde eksperti, koje će saslušati parlament posle letnje pauze. Pre šest godina Kalatova je prvi put zatražila da se himna prilagodi zahtevima rodne ravnopravnosti. Ona je tada, u funkciji ministarke za pitanje žene, istakla da je vreme zrelo da se izvrši ova promena. Sada je dogovoreno da parlament na jesen usvoji izmene austrijske himne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet