Šume Brazila i dalje nestaju

Brazilski Nacionalni institut za svemirsko istraživanje (INPE) saopštio je danas da se površina šume u Amazonu smanjila za 15 procenata u proteklih godinu dana.

Brazilski Nacionalni institut za svemirsko istraživanje (INPE) saopštio je danas da se površina šume u Amazonu smanjila za 15 procenata u proteklih godinu dana.

Od jula 2010. do jula 2011. godine nestalo je 2.654 kvadratna kilometra amazonskih šuma u državama Mato Groso i Para, pokazuju prvi satelitski snimci instituta. Snimke je napravio satelitski sistem DETER koji detektuje u realnom vremenu kada oblast veća od 61 jutra biva uništena, iako rezultati nisu uvek potpuno precizni zbog oblaka.

Godinu dana ranije, u istom periodu nestalo je 2.295 kvadratnih kilometra šuma. Brazil ima 5,3 miliona kvadratnih kilometara džungle i šuma, najviše u basenu reke Amazon. Samo 1,7 miliona kvadratnih kilometara je pod zaštitom države, dok je ostatak u privatnim rukama.

Krčenje šuma u Brazilu dostiglo je vrhunac 2004. godine sa 27.000 kvadratnih kilometara godišnje. Od tada je stopa opala, a Brazil se obavezao da će za 80 procenata smanjiti krčenje šuma u Amazonu do 2020. godine.

  • 18.08.2011 21:24
    Zašto na ovo ne reaguju međunarodne organizacije, ne samo za zaštitu šuma, već i SZO? Tu prašumu nazivaju "pluća planete". Inače šume se krče pod protektoratom države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet