Italija u generalnom štrajku

Milioni članova najvećih italijanskih sindikata danas će stupiti u jednodnevni generalni štrajk, protestujući protiv najnovijih vladinih mera štednje.

Milioni članova najvećih italijanskih sindikata danas će stupiti u jednodnevni generalni štrajk, protestujući protiv najnovijih vladinih mera štednje.

Predlog vlade o novim zakonskim rešenjima koja će poslodavcima olakšati da otpuštaju radnike razgnevio je sindikalce. Najveća sindikalna organizacija, levičarski CGIL, traži oštrije mere protiv onih koji izbegavaju poreze i zaštitu radnih mesta. Letovi su otkazani, vozovi i autobusi će stati, većina vladinih i lokalnih kancelarija biće zatvorene, kao i javne službe, najavili su štrajkači.

CGIL, koji je pozvao na generalni štrajk, najveća je italijanska sindikalna federacija. Manji, umereniji sindikati nisu prihvatili da se pridruže generalnom štrajku. Oni smatraju da nema svrhe štrajkovati protiv poslodavaca kada su poslovi svih ugroženi. Vlada premijera Silvija Berluskonija prinuđena je da na zahtev svojih evropskih partnera smanji javnu potrošnju i podigne poreze kako bi ublažili ekonomsku krizu. Nemačka kancelarka Angela Merkel uporedila je italijanske privredne teškoće sa grčkim, a popularnost premijera Berluskonija je pala na najniži nivo.

  • ns

    06.09.2011 13:13
    mi
    Bravo! To je sindikat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet