FOTO: Jedinstvenoj Rusiji tesna većina u parlamentu

Vladajuća Jedinstvena Rusija osvojiće tesnu većinu u ruskom parlamentu, saopštila je jutros Centralna izborna komisija na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova sa jučerašnjih izbora.
Vladajuća Jedinstvena Rusija osvojiće tesnu većinu u ruskom parlamentu, saopštila je jutros Centralna izborna komisija na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova sa jučerašnjih izbora.

JR bi, prema do sada prebrojanim glasovima, trebalo da osvoji 236 od kupno 450 glasova u Državnoj Dumi, što je znatno manje u odnosu na 315 mesta, koliko je osvojila na prethodnim parlamentarnim izborima 2007. godine, saopštio je šef CIK-a Vladimir Čurkov.

Prema skoro potpunim rezultatima, stranka premijera Vladimira Putina je osvojila 49,5 odsto glasova, čime će dobiti relativno tesnu većinu od 13 mesta u Dumi. Čurov je saopštio i da će Komunistička partija (KP), prema do sada prebrojanim glasovima, u parlamentu imati 92 poslanika, dok će Pravična Rusija (PR) osvojiti 64, a Liberalno-demokratska partija (LDP) 56 mesta.

Predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin obratili su se sinoć javnosti iz sedišta JR ocenivši da ova partija ostaje najjača politička snaga u parlamentu i da je izborni rezultat "realan".
CIK je sinoć proglasila izbore važećim i saopštila da je izlaznost bila oko 60 odsto.

Hapšenja lidera opozicije

Ruska policija uhapsila je juče u centru Moskve više lidera neparlamentarne opozicije, koji su nameravali da održe miting protiv glasanja na izborima.

Jake policijske snage su, kako blokadom oko Manježnog trga, tako i hapšenjima, sprečile održavanje mitinga, za koji organizatori nisu imali dozvolu.

Privedeni su lider "Druge Rusije" Eduard Limonov, lider pokreta "MI" Roman Dobrohotov, koordinator pokreta Oborona i viski funkcioner Solidarnosti Oleg Kozlovski. Limonov je uhapšen čim je izašao iz automobila, i odveden u lokalnu policiju.

Prethodno su u Moskvi uhapšeni koordinatori pokreta "Levi front" Anastasija i Sergej Udaljcov, kao i desetak drugih opozicionera.

Današnje izbore u Rusiji, pored nemira na ulicama, obeležavaju i neregularnosti na biralištima, a više sajtova nezavisnih medija napali su hakeri.

Brojne neregularnosti na izborima

Ruska Centralna izborna komisija dobila je do sada 68 žalbi na kršenje pravila na izborima za parlament. Ruske opozicione partije koje učestvuju na izborima saopštile su da postoji mnogo više kršenja izbornih zakona.

Predstavnici Pravedne Rusije (PR) saopštili su da njihovim posmatračima ne dozvoljavaju da budu prisutni na biračkim mestima, dok je Liberalno demokratska partija saopštila da postoje gruba kršenja izbornih pravila u celoj zemlji.

PR je, kao i Komunistička partija zabeležila "glasanje ringišpila", to jest kada grupe glasača kruže od jednog biračkog mesta do drugog, i glasaju više puta.

Unapred označeni listići

Na jednom od biračkih mesta u Moskvi, novinari su danas zabeležili ubacivanje glasačkih listića sa već označenim glasom za Jedinstvenu Rusiju, prenosi Gazeta.ru. Novinarka tog internet portala navela je da ju je dva dana do izbora telefonom pozvao čovek koji je obavestio da će na jednom biračkom mestu falsifikovati glasačke listiće.

Novinarka je, zajedno sa još dvojicom kolega iz drugih redakcija, i još 40 nepoznatih ljudi, pozvana na "instruktažu", gde im je svima dato po sedam pakovanja sa po deset glasačkih listića, gde je već bilo obeležno glasanje za Jedinstvenu Rusiju, navodi Gazeta.ru."Još su nam dali tuđe listiće pomoću kojih se može glasati na drugom biračkom mestu, a ne gde ste upisani, i kartu za tramvaj. Trebalo je pokazivati ličnu kartu sa kartom za tramvaj, ali samo predsedniku komisije", navela je novinarka. Prema njenim rečima, tada su dobijali glasačke listiće, u njih ubacivali još desetak, i ubacivali u biračku kutiju. Trebalo je proći sedam biračkih mesta, navodi novinarka Gazete.

Novinari su saopštili predsedniku komisije šta se događa, ali ih je ona nazvala "provokatorima", i optužila da su sami sve organizovali. Novinari, su, međutim imali audio snimak svih razgovora, pozvana je policija, koja je zadržala sve učesnike pokušaja falsifikovanja.

  • Piplfoks

    05.12.2011 08:10
    @Tiberius
    To je strašna uvreda za Slobinu Srbiju.
  • 05.12.2011 05:33
    @Tiberius
    Ti samo začikavaj. Doći će baćuška nazad u tvoj Berlin, pa čik mu tamo to reci.
  • Spark

    05.12.2011 00:10
    meda
    Kad vidim predposlednju fotku dodje mi da Medvedevu opalim par samara jednom i drugom rukom, pa opet ponovo, pa opet...
    A zabole me uvo za ruske izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet