Hrvatska na stopu od Evropske unije

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i predsednica vlade Jadranka Kosor potpisali su danas u Briselu Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i predsednica vlade Jadranka Kosor potpisali su danas u Briselu Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Pored ovog dokumenta, potpisali su i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije koji sadrži sve što je dogovoreno tokom dosadašnjih pregovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. Ova dva dokumenta potpisali su i šefovi država ili vlada zemalja članica EU.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej čestitao je Hrvatskoj na tome što će postati 28. zemlja članica EU. "Primer Zapadnog Balkana pokazuje kako je evropska perspektiva donela stabilnost, sigurnost i prosperitet u region, koji je bio razoren ratom pre samo petnaest godina", rekao je Rompej. Pre oficijelnog datuma prijema Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula 2013. godine, ukazao je Rompej, Hrvatska mora da nastavi reforme, usvoji evropske zakone i obezbedi njihovu punu primenu.

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek je rekao da očekuje da će građani Hrvatske na referendumu o pristupanju dati svoj glas za evropsku budučnost te zemlje. "Učinili ste izvanredan posao u procesu reformi, ali kao za svaki maraton, morate da pronađete snage za finiš", naglasio je Buzek i naveo da Hrvatska mora da postane uzor u regionu, sa idejom da susednim zemljama pomogne u priključenju.

Josipović je istakao da se potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, " po svojoj važnosti nalazi uz odluku Hrvatskog sabora o nezavisnosti".

  • Jole

    09.12.2011 14:04
    jashta
    putuj IGUMANE !!!
  • ivan

    09.12.2011 12:10
    cestitke - ha
    Kakva farsa! Kakvi lazovi i licemeri. Hrvatska je primer demokraCije u regionu. 700000 prognanih i pokradenih stanovnika, javni dug oko 70 milijardi evra. Odista je vredna clanstva u EU. Danke Deutschland, hvala vam za sve!!!!
  • Spark

    09.12.2011 11:58
    ha!
    Sad ce komentari...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet