Saudijka koja se borila za pravo žena da voze, poginula u udesu

Manal al Šerif (32), Saudijka koja je postala poznata po tome što je kršila zabranu vožnje automobila ženama u Saudijskoj Arabiji, poginula je u saobraćajnoj nesreći.
Manal al Šerif (32), Saudijka koja je postala poznata po tome što je kršila zabranu vožnje automobila ženama u Saudijskoj Arabiji, poginula je u saobraćajnoj nesreći.

Saudijska policija je saopštila da je druga žena koja je bila u vozilu sa Al Šerifovom odvezena u bolnicu gde su joj sanirane povrede.

Njih dve su se vozile džipom u severnoj pokrajini Hael kada se nesreća dogodila. "Jedna od žena na mestu je poginula, a njena prijateljica koja je vozila automobil je hospitalizovana pošto je zadobila više povreda", preneo je Abdulaziz al Zunaidi, portparol policije Saudijske Arabije, jedine države na svetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze automobile.

"Dejli mejl" piše da je ova nesreća usledila nakon kampanje Al Šerifove koja je podstakla veliki broj saudijskih žena da se usprotive zabrani.

Al Šerifova, koja je radila kao konsultant za kompjutersku bezbednost, uhapšena je u maju prošle godine i zadržana u pritvoru deset dana nakon što je postavila video snimak na kojem se vidi kako vozi automobil oko grada Kobara na istoku zemlje. Ona je sa grupom Saudijki osnovala grupu na Fejsbuku pod nazivom "Nauči me da vozim kako bih se zaštitila" u kojem su tražile od vlasti ukidanje zabrane.

Nekoliko žena je u međuvremenu sledilo primer Al Šerifove, a među njima je bila i Šajma Džastanija iz Džede koja je u septembru osuđena na deset udaraca bičem, iako je imala međunarodnu vozačku dozvolu.

  • ns

    27.01.2012 08:28
    Demokratska zemlja koju podržava amerika.
  • mile

    26.01.2012 06:00
    eto i sad daj volan zeni u ruke
  • jova limanac

    26.01.2012 01:06
    "make it look like an accident" - čuveni citat iz filmova...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet