"Habl" snimio sudar galaksija

Teleskopom "Habl", američka svemirska agencija NASA snimila je neverovatnu fotografiju na kojoj se vidi skup pet galaksija, od kojih se četiri međusobno sudaraju.

Teleskopom "Habl", američka svemirska agencija NASA snimila je neverovatnu fotografiju na kojoj se vidi skup pet galaksija, od kojih se četiri međusobno sudaraju.

Ova grupa nazvana Stefanov kvintet, po francuskom astronomu Eduaru Stefanu koji ih je 1877. otkrio posmatrajući nebo iz opservatorije u Marseju, redak je primer galaktičke kolizije vidljive čoveku.

Na fotografiji je moguće videti četiri galaksije prikazane žutom bojom, NGC 7319, 7318A, 7318B i 7317, koje su od Zemlje udaljene 280 miliona svetlosnih godina. Galaksija NGC 7320 na fotografiji se vidi u svetloplavim tonovima, a od naše planete je udaljena oko 39 miliona svetlosnih godina.

Kako je objavljeno na internet sajtu "Habla", sudari ovih galaksija možda stvaraju novi život pošto od njih nastaje više od 100 zvezdanih grupa, od kojih samo jednu čini oko milion zvezda. Starost svake od grupa varira između dva miliona do čak milijardu godina. Naučnici veruju da će ovi kosmički sudari naposletku dovesti do spajanja četiri galaksije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet