Uginuli delfin pronađen kod Tivta

Na plaži Kalardovo kod Tivta pronađen je uginuli delfin.
Na plaži Kalardovo kod Tivta pronađen je uginuli delfin.

Morskog sisara, dugog 2,18 metara i težeg od 90 kilograma, pronašli su zakupci ovog kupališta, braća Dragan i Dejan Marić iz Tivta koji su odmah pozvali Institut za biologiju mora iz Kotora i nadležne u opštini Tivat. "Kada smo jutros rano došli na plažu našli smo delfina nasukanog u plićaku. Delfin je već bio mrtav, a oko njega su počeli da se sakupljaju psi lutalice. Izvadili smo delfina iz vode i prenijeli na obalu dok ga ne preuzmu nadležni", rekao je Dragan Marić.

Na telu uginulog delfina nema uočljivih fizičkih povreda, osim par manjih ogrebotina na desnom boku.

Zdravko Ikica iz kotorskog Instituta za biologiju rekao je da su mogući uzroci smrti trauma i unutrašnje povrede od neke podvodne eksplozije prilikom krivolova ribe dinamitom, ili bolest, jer su i delfini, kao i ljudi, podložni raznim virusnim ili bakterijskim infekcijama. "Uzrok uginuća može biti utvrđen samo autopsijom, ali mi nemamo mogućnost da to učinimo, pa će uginuli delfin biti predat Komunalnom preduzeću", naveo je Ikica, koji je na licu mesta pregledao uginulog delfina.

Uginuli sisar, koji je pronađen na Kalardovu, pripada vrsti takozvanih prugastih delfina, koji su dosta česti u Mediteranu i na Jadranu. Ova vrsta delfina može da naraste do 2,6 metara dužine i do 160 kilograma težine, a životni vek joj je između 55 i 60 godina.

Ova vrsta morskih sisara zaštićena je sa više međunarodnih sporazuma i propisa o očuvanju migratornih vrsta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet