Britanija privatizuje policiju

Privatne kompanije će preuzeti velike delove britanske policijske službe u Velikoj Britaniji, u roku od pet godina, tvrdi Dejvid Tejlor-Smit, direktor "G4S".
Privatne kompanije će preuzeti velike delove britanske policijske službe u Velikoj Britaniji, u roku od pet godina, tvrdi Dejvid Tejlor-Smit, direktor "G4S".

On je rekao da bi policijske snage širom zemlje mogle da potpišu sporazum slučan onom koji se nalazi na stolu u Vest Midlendsima i Sareiju, koji bi mogao imati kao rezultat da privatne kompanije preuzmu odgovornost za dužnosti u oblastima istrage zločina do transporta osumnjičenih i upravljanje obaveštajnim aktivnostima.

Ova procena je usledila nakon što je daljih deset policijskih jedinica uzelo u obzir razmatranje davanja posla privatnim kompanijama u obavljanju nadležnosti kao što su upravljanje zatvorima i održavanje IT sistema.

Tejlor-Smit, čija je kompanija u trci za ugovor vredan 1,5 milijardi dolara s policijom iz Vest Midlandsa i Sarija, kazao je da očekuje da će i ostale policijske snage širom zemlje preduzeti slične mere u roku od pet godina.

Javnost će, prema njegovim rečima moći da vidi ili isti ili čak bolji rad policije, a građanima je svejedno ko vodi policiju, ko je finansira i licencira, objasnio je on. U skladu sa ugovorom 575 policijskih službenika prešlo je u G4S kompaniju .

Tejlor-Smit je objasnio da će "srž" nadležnosti policije ostati u javnom sektoru. On je istakao da je dugoročno gledano optimističan u vezi policije, ali srednjoročno gledano pesimističan. "Naš stav je da nikada ne bi pokušali da preuzmemo glavne funkcije policije, ali je jasno da konfiguracija policije u Velikoj Britaniji nije efektivna koliko bi mogla biti"; rekao je Tejlor-Smit.

U Velikoj Britaniji raste uznemirenost zbog uključenja privatnih preduzeća u policijske poslove. U maju je više od 20.000 policajca izašlo na ulice da ukaže na posledice privatizacije policije.

Tejlor-Smit ističe da budžetski pritisak i politička volja uvlače privatni sektor u policiju, ali naglašava da time neće biti izgubljen "etos javne policije".

Neimenovani portparol policije objasnio je da se policija ne privatizuje i da će osnovne policijske funkcije i dalje ostati u rukama državnih službenika, i da ni policijska ovlašćenja neće preći u ruke privatnika.

Istovremeno je, međutim, ukazao da postoji potencijal za veću ulogu privatnih preduzeća u budućnosti, koji bi mogao pomoći u pružanju policijskih usloga kako bi one bile bolje i jeftinije.

To bi, kako je objasnio moglo biti učinjeno, na primer, kroz stavljanje na raspolaganje osoblja za kontrolne sobe ili zatvore, čime bi policajci bili rasterećeni nekih dužnosti.

  • Slusalac

    26.06.2012 18:28
    Da malo uozbiljimo temu.
    Ovo bi moglo biti idealno resenje i za nase uslove.
    Ko je bar malo upoznat sa radom nase policije zna da postoji jedinica koja se bavi obezbedjenjem objekata.
    Zar manje vazne objekte mora da cuva redovan policajac u koga je drzava ulozila novac za obuku opremanje ,a plus beneficija od 4 meseca.
    Isti je slucaj sa obezbedjenjem javnih manifestacija kao sto su utakmice, koncerti , pol.skupovi.
    Svu odgovornost za bezbednost prebaciti na organizatora javnog skupa , a to koga ce on angazovati da li agenciju ili policiju to je stvar izbora, stim da i policiju mora da plati .
    Naravno pre svega toga doneti zakon o radu agencija za obezbedjenje kojim bi se regulisalo ko i pod kojim uslovima moze da otvara agenciju kao i ko moze da radi u njoj.

  • Ето решења

    26.06.2012 09:07
    Ако се приватизује полиција зашто не и војска?
  • BivisAndButhed

    26.06.2012 08:59
    Awsome dude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet