Krčmar: Rešiti problem lažnih žrtava u Srebrenici

Rukovodilac Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih lica Goran Krčmar rekao je da je uslov za pomirenje srpskog i bošnjačkog naroda da bude rešen problem podataka sa lažnim žrtvama u Srebrenici.
Rukovodilac Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih lica Goran Krčmar rekao je da je uslov za pomirenje srpskog i bošnjačkog naroda da bude rešen problem podataka sa lažnim žrtvama u Srebrenici.

"Podaci sa lažnim žrtvama u Srebrenici svakako su jedan od velikih problema, i to se mora rešiti, jer je to uslov za pomirenje", rekao je Krčmar u Pelagićevu, nakon sednice Predsedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Krčmar je naveo da Republika Srpska još traga za 1.700 nestalih. "Do prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na BiH 2008. godine i formiranja Instituta za nestala lica BiH evidentirano je 5.300 nestalih lica u Srpskoj. Do tada je 4.100 lica ekshumirano, a 3.500 identifikovano, što znači da je godišnje identifikovano oko 320 osoba", rekao je Krčmar. On je upozorio da su od formiranja Instituta za nestale osobe BiH 2008. godine do danas pronađene 102 osobe, što znači da se u proseku godišnje pronađe 25 osoba.

Na sednici Predsedništva Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske razmatrana su brojna pitanja, o traženju nestalih lica, materijalnom statusu porodica, kao i obeležavanju značajnih datuma. Predsednik nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" Stefan Karganović reagovao je u subotu, povodom zabrane distribucije knjige "Srebrenica: falsifikovanje istorije", rekavši da to predstavlja prvorazredni skandal i grubo kršenje Ustava BiH, kao i Evropske povelje o ljudskim pravima.

Knjiga "Srebrenica: falsifikovanje istorije" predstavlja zbornik kritičkih eseja povodom dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine, studije američkog profesora Edvarda Hermana i grupe stranih autora, kao i domaćih autora koji kritički gledaju na ta dešavanja.

  • janko

    03.07.2012 06:57
    @G
    nisu krivi SRBI vec serBende, pripadnici bezgreskog nebeskog naroda....
  • G

    02.07.2012 19:22
    @ZoranNS - najbitnije je samo da su srbi krivi za sve, a svi ostali savršeno nevini, kako nas uče naši zapadni "prijatelji".
  • i sta jos reci

    02.07.2012 13:50
    autori knjige:
    nemacki nacisti (Manuel O.)-vodi casopis u kome se glorifikuje nemacki vermaht
    pobesneli levicarai (Diana J.)
    ekomisti koji se mesaju u istoriju, sociologiju, i bilo sta drugo (edvar s.h)
    a ovdasnji - da ne ulazim u detalje
    'autoriteti' u domenu genocida & istorije
    jaoj. sve moj do moga.... :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet