Kina: Roditelji zatvorili problematične fabrike

Dvanaest fabrika u istočnoj Kini je privremeno zatvoreno zbog istrage, pošto je kod šesnaestoro dece, koja žive u okolini, otkriven visok nivo olova u krvi.

Dvanaest fabrika u istočnoj Kini je privremeno zatvoreno zbog istrage, pošto je kod šesnaestoro dece, koja žive u okolini, otkriven visok nivo olova u krvi.

Reč je o pogonima s metalskog sektora, proizvodnje papira i hemijske industrije. Akciju za zatvaranje fabrika su pokrenuli roditelji ugrožene dece, dok lokalne vlasti i dalje nastoje da minimalizuju slučaj.

Prudužena izloženost olovu može da izazove mučninu i bolove u telu, kao i da dovede do oštećenja srca, bubrega i ugrožavanja reproduktivne funkcije.

Nakon brojnih skandala sa zagađenjima i trovanjima, koji izgleda predstavljaju cenu kineskog izuzetno brzog razvoja, domaće stanovništvo pokazuje sve veću ekološku svest. Prošle nedelje su nasilni protesti u jugozapadnom kineskom gradu Šifang rezultirali odlaganjem izgradnje metalske fabrike, u koju je planirano da se uloži 1,6 milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet