Rusija protiv vojne sile u Siriji

Rusija će se usprotiviti novoj rezoluciji UN o Siriji koja bi mogla da bude sprovedena vojnim putem, a za koju se zalažu ostale velike sile, saopšteno je iz Moskve.

Rusija će se usprotiviti novoj rezoluciji UN o Siriji koja bi mogla da bude sprovedena vojnim putem, a za koju se zalažu ostale velike sile, saopšteno je iz Moskve.

Rusija i Britanija punudile su dva oprečna teksta koji kruže UN, za novu rezoluciju Saveta bezbednosti o budućnosti 300 posmatrača svetske organizacije u Siriji, čiji mandat ističe 20. jula i o neuspelom planu međunarodnog izaslanika Kofija Anana.

Britanski tekst preti sankcijama, koje ne podrazumevaju vojnu intervenciju, protiv režima predsednika Bašara Asada, ako u roku od 10 dana ne povuče vojsku i teško naoružanje iz naseljenih oblasti - što je bio ključni zahtev i Ananovog plana. Predložena rezolucija, međutim, bila bi pod poglavljem sedam Povelje UN, koje se odnosi na akcije koje UN mogu da izvede u suočavanju s pretnjama miru i sukobima, a koje mogu da budu sprovedene vojnim putem.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Aleksandar Pankin rekao je novinarima da se njegova zemlja protivi upotrebi vojne sile. "Mi smo definitivno protiv poglavlja 7. O svemu može da se pregovara, ali mi o ovome nećemo pregovarati, ovo je crvena linija", rekao je Pankin.

U nacrtu ruske rezolucije poziva se na "trenutnu primenu" Ananovog mirovnog plana i vodiča za političku tranziciju vlasti koji je usvojen na sastanku svetskih sila na prošlomesečnom sastanku u Ženevi. U njoj se ne spominju sankcije, ali se ističe da će Savet bezbednosti UN proceniti primenjeno i "razmotriti dalje korake". Francuski ambasador u UN Žerar Aro rekao je da je problem s ruskim predlogom rezolucije "što nema zube".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet