Neredi tokom marša protestanata u Belfastu

Policija u Severnoj Irskoj upotrebila je vodene topove kako bi suzbila nasilje koje je izbilo u Belfastu tokom tradicionalnog marša protestantskog pokreta.

Policija u Severnoj Irskoj upotrebila je vodene topove kako bi suzbila nasilje koje je izbilo u Belfastu tokom tradicionalnog marša protestantskog pokreta.

Više stotina pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija napadnuti su molotovljevim koktelima, a jedan automobil je zapaljen kada je manja grupa pripadnika ovog pokreta prošla kroz katoličku četvrt Ardeojn. Nakon što je nasilje suzbijeno, marš je nastavljen.

Rano ujutru, pred početak celodnevne parade, došlo je do sukoba policije i irskih nacionalista i tinejdžera na ulazu u zapadni, katolički deo Belfasta. Sukobi su izbili kada su se protestanti okupili oko stotina logorskih vatri koje su zapalili u ponoć, uoči parade, pevajući antikatoličke pesme i paleći irske zastave.

Ove godine je vladina Komisija za paradu pokušala da ublaži sukobe naloživši "narandžastima" da kroz Ardeojn prođu tri sata ranije nego obično, a stanovnicima kvarta je dozvolila da organizuju "antinarandžastu" paradu sat vremena kasnije. Lider irske nacionalističke stranke Šin Fejn Geri Adams pozvao je obe strane da izbegavaju ulične sukobe sa policijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet