Led na Grenlandu naglo počeo da se topi

Skoro svi delovi ogromnog ledenog prekrivača Grenlanda su ovog meseca odjednom počeli da se tope, saopštila je NASA.
Skoro svi delovi ogromnog ledenog prekrivača Grenlanda su ovog meseca odjednom počeli da se tope, saopštila je NASA.

Čak je i u najhladnijem delu tog ostrva zabeleženo topljenje leda.

Kako prenosi BBC, "otopljene" oblasti su sa 40 procenata ledene površine sada obuhvatile 97 procenata površine Grenlanda i to za svega četiri dana, od 8. jula.

Iako se oko polovine ledene površine Grenlanda topi tokom leta, brzina i količina ovogodišnjeg topljenja iznenadila je naučnike koji su ovaj fenomen nazvali neobičnim. NASA je saopštila da je gotovo celokupan ledeni pokrivač Grenlanda u nekom obliku pogođen topljenjem.

"Kada vidite topljenje na mestima na kojima ga ranije nije bilo, bar ne duže vreme, morate da se zapitate šta se dešava", rekao je naučnik Valid Addalati. "To je veliki signal koji ćemo narednih godina razmatrati".

On je rekao da zbog toga što se topljenje na Grenlandu već dogodilo, naučnici još ne mogu da utvrde da li je reč o prirodnom ali retkom događaju ili je ono rezultat globalnog otopljavanja koje je izazvao čovek.

Naučnici sada tvrde da se većina leda na Grenlandu ponovo stegla. Do sada, najveće topljenje leda koje je primećeno preko satelita u poslednje tri decenije obuhvatilo je oko 55 procenata površine Grenlanda. Led se na Samitu poslednji put topio 1889. godine.

Vesti o topljenju ledene površine Grenlanda pojavile su se nekoliko dana pošto se ogromni ledeni breg, dvostruko veći od Menhetna, odlomio sa glečera na Grenlandu.

"Ovaj događaj u kombinaciji sa drugim prirodnim ali neobičnim fenomenima poput odvajanja ledenog brega sa glečera Peterman, deo su kompleksne priče", rekao je naučnik NASA Tom Vagner.

Inače, ovo je drugi put da je Grenland u centru pažnje svetskih naučnika u poslednjih desetak dana, nakon što se ledeni breg dvostruko veći od Menhetna odlomio od jednog od najvećih glečera.

  • 26.07.2012 13:45
    A toliko zla na ovoj prelepoj nasoj Planeti
    mrznje,zlobe,razni ratovi,
    razni eksperimenti pod vodama okeana, u kosmosu...
    busenje kojekavih tunela kroz zemlju, rudnici pod zemljom,sklonista za ultra bogate pod zemljom....
    a nasa Planeta, samo cuti i napokon je pocela da protestvuje, da se buni....
    da li ce stnovnistvo Planete nam prelepe imati slua za nju

    a ponajvise SVETSKI politicari i naucnici
  • London Boy

    26.07.2012 08:18
    C
    Eto nama male katastofe na vratima. Vreme je poslednjih godina poludelo i tek sada polako dostize svoj vrhunac.

    Prirod ce nas brutalno kazniti zbog nase ljudske bahatosti i nemarstine.
  • Đunta

    26.07.2012 07:17
    @Igor
    Sreća pa ne živiš na ovoj planeti. Kada budeš išao kanuom na posao i jeo stare novine jer neće biti ničeg drugog, možda ćeš shvatiti da te se ipak ticalo što se na Grenlandu tope glečeri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet