Rasna segregacija Roma u Hrvatskoj

Meštani Gornjeg Hraščana u Međumurju organizovali su protest, jer ne žele da u njihovu školu budu primljena 54 nova predškolca, od kojih je 44 romske nacionalnosti, piše evarazdin.hr.

Meštani Gornjeg Hraščana u Međumurju organizovali su protest, jer ne žele da u njihovu školu budu primljena 54 nova predškolca, od kojih je 44 romske nacionalnosti, piše evarazdin.hr.

Deca su školskim autobusom dovezena do škole iz susednog sela Macinci i iz romskog naselja Parag, ali su nasilno sprečena da uđu u prostorije škole.

Na mesto događaja potom su stigli i roditelji romske dece, pa je mogući sukob moralo da sprečava desetak policajaca.

Roditelji romske dece tvrde kako meštani Gornjeg Hraščana sprovode segregaciju i da njihovu decu ne puštaju u školu samo zato što su Romi.

"Danima pozivaju na linč, rekli su da će, ako romska deca budu pohađala školu, spaliti školu skupa sa našom decom unutra. Pa to su deca od šest godina i nisu nikome ništa kriva", rekao je Dida Oršuš iz romskog naselja Parag, prenosi portal.

Romi tvrde da je škola u Gornjim Hraščanima tokom leta obnovljena, samo zato da bi i njihova deca mogla da je pohađaju.

Meštani naselja tvrde da nisu protestovali zbog romske dece, nego zato što je njihova škola premala da bi primila još 54 nova učenika.

Tvrde da su dve učionice, koliko ih škola ima, premale i postoje samo jedan sanitarni čvor i mala kuhinja.

Insistiraju da će onemogućavatati da nova deca pohađaju predškolsko u njihovoj školi sve dok ne budu prebačena u neku drugu školu.

Predstavnici Roma tvrde da će, ako se njihovoj deci ne omogući da idu na nastavu u školi u Gornjem Hraščanu, sva romska deca bojkotovati nastavu.

  • Scotch Bonnet

    18.09.2012 19:58
    Pojasnjenje
    Nss, Anonimus, EvoOvako, Semtex i Pera bi mogli da nam objasne sta se to desilo u Kursumljiji sa snabdevanje vodom.

    Joooj licimeri!
  • janko

    18.09.2012 15:06
    @semtex
    sto je ovaj nisilac domovnice i putovnice iz lepe njegove pametan, kao da je nedelju dana jeo bunjike
  • G

    18.09.2012 14:56
    Interesantno je kako neko ko je dobrano kažnjen, pa i previše, za ono što je uradio ne sme ni reč da zucne ako primeti tuđe identične postupke, sa sitnom razlikom što te postupke vrše oni koji su za svoja zlodela nagrađeni. Sledeći put ako vas neko ubija na ulici, i u blizini prođe bivši ubica koji je odležao kaznu i pušten na slobodu, obavezno ga osudite ako se drzne da pozove policiju. Sjajna logika. Veoma je jasno o čemu i o kome se radi u tekstu (a slično je bilo pre neku godinu u još jednoj državi bivše SFRJ a sada u EU), ostaje samo nejasno zbog čega te države ispunjavaju uslove za EU a Srbija mora da prizna secesiju svoje teritorije teroristima i ubicama lično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet