Suspenzije u BBC-u zbog zlostavljanja dece

Urednica Vesti BBC Helen Boden i njen zamenik Stiv Mičel suspendovani su nakon ocene upravljačkog tela te kuće da se ta kuća mora "radikalno preispitati".
Urednica Vesti BBC Helen Boden i njen zamenik Stiv Mičel suspendovani su nakon ocene upravljačkog tela te kuće da se ta kuća mora "radikalno preispitati".

Pre njih, ostavku je pre dva dana podneo generalni direktor BBC Džordž Entvisl.

Podsetimo, BBC potresa skandal oko toga što tu medijsku kuću optužuju da nije objavljivala optužbe o zlostavljanju dece u kome je učestvovao voditelj BBC Džimi Sevil, a pošto je britanska policija identifikovala čak 300 potencijalnih žrtava te bivše TV zvezde.

Bodenova i Mičel su suspendovani samo dan nakon odluke upravljačkog tela BBC-a da se taj medij "mora radikalno preispitati kako bi preživeo skandal".

Od Bodenove je zatraženo da preda sve svoje uredničke i menadžerske dužnosti vezane za emitovanje domaćih i svetskih vesti na radiju, televiziji i internetu, a njihova suspenzija važi do okončanja istrage.

Iz te britanske medijske mreže nisu komentarisali suspenzije svojih glavnih rukovodećih ljudi, ali su naveli da će se oglasiti za nekoliko sati.

Ceo skandal pokrenut je kada je žrtva zlostavljanja Stiv Mešam, u emisiji BBC, ispričao da je u periodu 70-tih i 80- tih godina prošlog veka više stotina dece zlostavljano u domu za socijalno staranje Brin Estin u severnom Velsu.

BBC nije naveo ime navodnog pedofila, ali je u komentarima na Tviteru pomenut lord MekAlpin, jedan od glavnih savetnika tadašnje premijerke Margaret Tačer, koji je u petak izdao oštri demanti i zapretio tužbom. Mešam se takođe izvinio MekAlpinu i naveo da mu je '90-tih godina prošlog veka policija pokazala fotografiju navodnog zlostavljača i da mu je "pogrešno rečeno" da je to MekAlpin. Na navode Mešama, reagovao je i britanski premijer Dejvid Kameron koji je rekao da će tražiti da se novim ispitivanjem utvrde propusti u prvobitnoj istrazi.

Ipak, kao glavni "zlostavljač" u javnosti se pominje BBC-jev voditelj Džimi Sevil.

Zbog afere sa zlostavljanjem dece već je uhapšeno troje. Prva osoba uhapšena u okviru istrage koja se vodi protiv "Sevila i drugih" bio je bivša glem rok zvezda Geri Gliter, čije pravo ime je Pol Gad. On je uhapšen u njegovoj kući u Londonu i ispitan u policijskoj stanici u centru prestonice.

Sledeći je uhapšen komičar Fredi Star. On je dva puta privođen i drugi put je pušten na slobodu početkom meseca kada je platio kauciju.

Skotland jard vodi istragu o bivšem TV i radio voditelju Sevilu koji je prošle godine umro u 84. godini. Optužbe da je Sevil decenijama seksualno zlostavljao devojčice prvi put su se pojavile u emisiji na britanskom TV kanalu ITV, a policija navodi da se od tada javilo oko 300 žrtava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet