Hrvatska: Masovna hapšenja korumpiranih lekara i farmaceuta

U velikoj akciji hrvatske policije pod nazivom "Hipokrat" privedena je cela uprava farmaceutske kuće "Farmal", 27 njihovih terenskih zastupnika, 49 lekara i jedna lekarka.

U velikoj akciji hrvatske policije pod nazivom "Hipokrat" privedena je cela uprava farmaceutske kuće "Farmal", 27 njihovih terenskih zastupnika, 49 lekara i jedna lekarka.

Policija sumnja da su iz Farmala konstantno nagrađivali lekare da izdaju i propisuju njihove lekove. Davali su im mito u vrednosti 10% prodanih lekova. Uz to, pod istragom je oko 350 lekara opšte prakse iz cele Hrvatske, potvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Uhapšenima su pretraženi domovi, kao i sedište firme u Ludbregu. Oni će u Županijski sud najverovatnije biti dovedeni sutra. U službenom USKOK-ovom saopštenju navodi se da su prva saznanja o ovoj aferi dobijena od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić.

Ministar Ostojić je naglasio da neće tolerisati bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu. Rekao je da je, zbog afere podmićivanja, pod istragom oko 10 posto svih lekara opšte prakse. Istakao je i da će doktori biti ispitivani u etapama kako se ne bi urušio zdravstveni sistem.

Farmal je inače deo nemačkoga farmaceutskog koncerna Dermafarma. Farmal je takođe jedina farmaceutska kompanija u Hrvatskoj koja nije želela potpisati Pravilnik o etičkom oglašavanju lekova. Tada su im HZZO i Agencija za lekove zapretili da će skinuti njihove proizvode s liste lekova pa su nakon toga ipak potpisali. Farmal, kažu upućeni, poznata je da radi po sistemu provizije i deljenja plavih koverti lekarima kako bi koristili njihove lekove.

  • janko

    13.11.2012 08:08
    @Anonimus - Eeeeee
    razlika je u dobar/los
  • 13.11.2012 07:22

    E, akada vam lekar iz ladlice izvuce kutiju, i kaze,
    "ovo je izuzetno dobar lek, evo za pocetak, koristite ovaj lek...."

    2.Lekar specijalista prepise posle pregleda, terapiju koje lekove treba uzimati,
    a lekar opste prakse po sopstvenoj volji pokusa da izmeni neke od lekova
    uz obrazlozenje da su lekovi koji ona daje bolji, i pri tom vadi iz ladlice lekove, i iste te lekove prepise na recept

    Kome se zaliti, nikome, postace se obelezeni pacijent, koji cinkari lekara uz obrazlozenje da je pacijent sve to rekao s namerom da ocrni njihov trud oko lecenja
  • ns

    13.11.2012 07:15
    aha
    a kad će kod nas početi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet