Novo ime Makedoije - Republika Severna Makedonija?

Posrednik Ujedinjenih nacija u grčko-makedonskom sporu u vezi sa imenom Metju Nimic predložiće za prevazilaženje ovog problema najstariju ideju - "Republika Severna Makedonija".
Posrednik Ujedinjenih nacija u grčko-makedonskom sporu u vezi sa imenom Metju Nimic predložiće za prevazilaženje ovog problema najstariju ideju - "Republika Severna Makedonija".

Skopski "Utrinski vesnik" piše da je još neizvesno da li je reč o predlogu koji je Nimic dostavio dvojici pregovarača Zoranu Jolevskom i Adamantiosu Vasilakisu tokom trilateralnog sastanka u Njujorku u novembru, ili o nečem drugom.

Grčki portal Kapital ocenjuje da posrednik UN tokom ove posete, koja počinje od Atine, a ne od Skoplja, ima nameru ne samo da povrati u život pregovarački proces, već i da ponudi konkretan prijedlog.

U analizi grčkog portala navodi se da je pregovarčki proces zaživio nakon trilateralnog sastanka u Njujorku. Grčki mediji smatraju da će novi predlog biti neka nova forma “Republika Severna Makedonija”.

Grčki mediji fokusiraju se i na činjenici da je evrokomesar Štefan File pokušao da učini sve kako bi Makedonija dobila pozitivan izveštaj o napretku ka EU, ali da nije uspeo da izdejstvuje datum jer su Nemačka i Francuska uvidele granice i dokle može da se pritisne grčka vlada u periodu političke i finansijske krize koja vlada u Grčkoj.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Pregovori o iznalaženju rešenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN su radi rešavanja problema imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dve strane i izneo nekoliko predloga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet