Nemački sud: Internet je osnovno ljudsko pravo

Federalni Sud Pravde u Karlsruheu u Nemačkoj presudio je da je internet osnovni deo ljudskog života.
Federalni Sud Pravde u Karlsruheu u Nemačkoj presudio je da je internet osnovni deo ljudskog života.

Nemački zakon već nalaže da pojedinci mogu tražiti nadoknadu zbog gubitka mogućnosti korišćenja osnovnih materijalnih stvari, što znači da ljudi imaju pravo da zatraže naknadu u slučaju da je pristup vebu poremećen od strane njihovih pružalaca usluga.

Sud je svoju presudu doneo nakon slučaja u kom čovjek nije bio u mogućnosti da koristi svoju kućnu DSL konekciju skoro dva meseca. Kako je ova vrsta konekcije odgovorna i za njegovu telefonsku i faks liniju, on nije mogao koristiti ove tri usluge od kraja 2008. do početka 2009.

Ovaj čovek je već dobio odštetu od svog pružaoca usluge zbog toga što je morao sve to vreme da koristi svoj mobilni, ali on je želeo i odštetu zbog toga što sve to vreme nije mogao da pristupi i koristi internet.

Portparol Suda rekao je da internet igra vrlo važnu ulogu u životu i da utiče na privatni život pojedinca na vrlo različite i presudne načine. Zbog toga je Sud doneo presudu da se upotreba interneta može uporediti sa gubitkom mogućnosti korišćenja automobila.

Treba reći i da je Francusko Ustavno Veće donelo presudu još 2009. prema kojoj je pristup internetu osnovno ljudsko pravo. Nadalje, Finska je zauzela slično stajalište godinu dana kasnije proglašavajući da svaki građanin mora biti opremljen sa 100 MB širokopojasnom konekcijom do 2015.

  • 28.01.2013 12:44
    Их, откад је мобилна телефонија црногорски национални интерес.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet