Kurdi objavljuju prekid sukoba?

Kurdski ekstremisti će objaviti prekid sukoba sa Turskom u februaru, u skladu sa krhkim mirovnim procesom čiji je cilj okončanje pobune koja traje 28 godina.

Kurdski ekstremisti će objaviti prekid sukoba sa Turskom u februaru, u skladu sa krhkim mirovnim procesom čiji je cilj okončanje pobune koja traje 28 godina.

Prvi korak u pravcu izgradnje poverenja između pobunjenika i turske države biće razoružavanje i povlačenje sa turske teritorije oko 100 pripadnika gerilske Radničke partije Kurdistana (PKK), navodi turski list "Hurijet".

Turski obaveštajni zvaničnici počeli su krajem prošle godine pregovore sa vođom PKK Abdulahom Odžalanom, koji se nalazi u zatvoru, a "Hurijet" piše da su razgovori održani i sa PKK u severnom Iraku, gde se nalazi većina pripadnika te organizacije.

Više od 40.000 ljudi poginulo je sukobima od početka pobune 1984. godine sa ciljem formiranja kurdske države na jugoistoku Turske. Ankara, SAD i EU smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet