Premijer Tunisa podneo ostavku

Premijer Tunisa Hamadi Džebali podneo je danas ostavku, pošto je njegov pokušaj da formira tehnokratsku vladu i okonča političku krizu propao.
Premijer Tunisa Hamadi Džebali podneo je danas ostavku, pošto je njegov pokušaj da formira tehnokratsku vladu i okonča političku krizu propao.

"Obećao sam da ću, ako moj plan ne uspe, podneti ostavku... što sam upravo i učinio", rekao je Džebali posle sastanka sa predsednikom Tunisa Monsefom Marzukijem.

Nakon ubistva jednog od opozicionih političara prošle sedmice, Džebali je predložio formiranje vlade sastavljene od apolitičnih tehnokrata koji će voditi Tunis do izbora.

Islamisti i stranka predsednika Monsefa Marzukija, kao i još dve partije predlažu da u novoj vladi budu političari ali i nezavisni stručnjaci.

Dve godine pošto je tuniski predsednik Zin el-Abidin Ben Ali pobunom zbačen sa vlasti, čime je u nizu zemalja na severu Afrike i Bliskog istoka otpočela pobuna i svrgavanje vladajućih garnitura u njima, u Tunisu je proteklih meseci pojačano socijalno i političko nasilje.

Opozicione stranke i sindikalci su optuživali proislamističke milicije za organizovanje napada na opozicionare ili njihove prostorije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet