Avganistan: Vlada traži povlačenje američkih vojnika iz dve provincije

Avganistanska vlada zatražila je danas povlačenje specijalnih jedinica američke vojske iz provincija Vardak i Logar u roku od dve sedmice, optuživši ih da podstiču nesigurnost i nestabilnost u provincijama od strateškog značaja.
Avganistanska vlada zatražila je danas povlačenje specijalnih jedinica američke vojske iz provincija Vardak i Logar u roku od dve sedmice, optuživši ih da podstiču nesigurnost i nestabilnost u provincijama od strateškog značaja.

"Na današnjem sastanku saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Hamid Karzai naredio je ministarstvu odbrane da protera američke specijalne snage iz Vardaka i Logara u roku od dve nedelje", izjavio je Karzaijev portparol Aimal Faizi.

Faizi je naveo da specijalne jedinice i ilegalne naoružane grupe koje su one formirale  „stvaraju nesigurnost, nestabilnost i maltretiraju lokalno stanovništvo u tim provincijama”, prenosi AFP.

On je na konferenciji za novinare rekao da su ovakve mere donete zbog akcija Avganistanaca za koje se smatra da su deo specijalnih jedinica američke vojske.

Odluka Kabula došla je u trenutku učestalih optužbi da avganistanske jedinice, za koje vlada tvrdi da ih plaća američka vojska, stoje iza slučejava torture i nestanaka ljudi.

Preliminarna istraga pokazala je da su te jedinice odgovorne za nedavno ubistvo studenta u provinciji Vardak, kome je glava odrubljena.

Portparol američke vojske rekao je da snage SAD ozbiljno razmatraju iznete optužbe, ali nije želeo da iznese više detalja, prenosi Bi - Bi - Si.

Strateški važna provincija Vardak postala je od nedavno centralno mesto za vođenje operacija protiv pobunjenika. Ta provincija se smatra glavnim ulazom za talibane i njihove mete u Kabulu, navodi Bi - Bi - Si.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet