Godišnjica Kristalne noći: Izlozi u Berlinu izlepljeni trakama

U Nemačkoj se danas brojnim ceremonijama i odavanjem pošte žrtvama obeležava 75. godišnjica Kristalne noći - nacističkog pogroma Jevreja, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U Nemačkoj se danas brojnim ceremonijama i odavanjem pošte žrtvama obeležava 75. godišnjica Kristalne noći - nacističkog pogroma Jevreja, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Nemačka neće organizovati jedan centralni komemorativni dogadjaj, već će tokom celog vikenda ovu godišnjicu obeležiti brojnim umetničkim projektima, incijativama na Tviteru i bdenjima.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. U "Kristalnoj noći" zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Na godišnjicu tog nasilja, predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Diter Grauman izrazio je nadu da će Nemci pokazati "iskrenu zabrinutost" i pozvao da se budno motri na znake mržnje.

Vlasnici oko 120 radnji u centru Berlina izlepili su izloge trakama tako da izgledaju kao da su polomljeni, kako bi podsetili na razaranje jevrejskih radnji u Kristalnoj noći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet