UN razmatra rezoluciju o Ukrajini, OEBS potvrdio prisustvo ruske vojske na Krimu

U Savetu bezbednosti UN se razmatra moguća rezolucija kojom bi bili potvrđeni ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, a odnosila bi se i na referendum o prisajedinjenju Krima Rusiji, zakazan za 16. mart, saopštio je danas neimenovani diplomata pri UN.

U Savetu bezbednosti UN se razmatra moguća rezolucija kojom bi bili potvrđeni ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, a odnosila bi se i na referendum o prisajedinjenju Krima Rusiji, zakazan za 16. mart, saopštio je danas neimenovani diplomata pri UN.

Cilj rezolucije je, kako je rekao, "da pokaže oštro protivljenje najmoćnijeg tela UN preuzimanju proruskog Krima od strane Rusije", iako je izvesno da će sama Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti, uložiti veto na bilo kakvu sličnu rezoluciju, prenosi AP.

Neimenovane diplomate napominju i kako Ukrajina planiraju da pitanje "ruske okupacije Krima" naredne nedelje iznesu i pred Generalnu skupštinu UN, na čije odluke niko nema pravo veta.Međutim, dok su rezolucije Saveta bezbednosti pravno obavezujuće, rezolucije Generalne skupštine, koju čine predstavnici 193. zemlje, nisu obavezujuće, ali odslikavaju stav svetske javnosti.

Učesnici multinacionalnog posmatračkog tima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštili su danas kako su naoružane ruske snage očigledno bile prisutne na blokadama puta prema Krimu, na kojima su više puta zaustavljani.To je prvi put da međunarodni posmatrači decidirano pominju da ruske trupe, a ne lokalne snage koje imaju podršku Rusa, igraju neku ulogu u kontroli nad Krimom, izveštava AP.

U saopštenju OEBS-a se pominje da na činjenicu da su u pitanju ruske trupe ukazuju uočene pločice za identifikaciju i druge oznake karakteristične za rusku vojsku. U poslednjih nedelju dana posmatrački tim OEBS-a, sastavljen od 57 ljudi iz 29 zemalja, pet puta je sprečen da uđe na Krim, našavši se "pred uperenim oružjem".

  • basar

    13.03.2014 08:51
    cizma
    Ruska cizma je na Krimu oduvek bila.Putin je imao dobar razlog da ispravi istorijske greske koje je ne(namerno) napravio Seljacina Hruscov 1954 pripojivsi Krim Ukrajini.Po ugovoru iz 1999 te Ruska Armija ima pravo na 25 000 vojnika na Krimu.Sta to sada nije jasno gospodi iz OEBSA?
    Isto tako po rezuluciji 1244 Srbija ima pravo na prisustvo vojnopolicijskih snaga na KIM.

    Rusija voleli je neki ili ne je ozbiljna drzava.
    Na nasu veliku zalost Srbija je samo "faktor" stabilnosti uz podrsku zdruzenih lovackih drustava koja se nazivaju Vojska Srbije.

    Ko je kriv za takvo stanje?Odgovor vecina populacije treba da zna .Ali slepi narod ne vidi dalje od nosa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet