Indija: Potvrđena smrtna kazna za silovanje

Vrhovni sud u Nju Delhiju danas je potvrdio smrtnu kaznu izrečenu četvorici osuđenih za svirepo grupno silovanje mlade žene u autobusu koja je preminula od posledica povreda 2012.
Vrhovni sud u Nju Delhiju danas je potvrdio smrtnu kaznu izrečenu četvorici osuđenih za svirepo grupno silovanje mlade žene u autobusu koja je preminula od posledica povreda 2012.

Muškarci su osuđeni po ubrzanom postupku u septembru prošle godine. Vrhovni sud odbacio je žalbe osuđenih i potvrdio kaznu izrečenu od strane nižeg suda.

Svih šest napadača koji su bili uključeni u silovanje, uhapšeno je ubrzo posle napada. Jedan od njih obesio se u zatvoru, drugi je bio maloletan u vreme napada. On je osuđen na tri godine zatvora i nalazi se u domu za maloletne prestupnike.

U decembru 2012. godine 23-godišnja studentkinja medicine i njen prijatelj vraćali su se kući iz bioskopa kada ih je napalo šest muškaraca, i dok je autobus bio u pokretu, silovali.

Studentkinja je umrla 13 dana kasnije od zadobijenih povreda unutrašnji organa, a brutalnost napada i njena odlučnost da preživi dovoljno dugo da identifikuje svoje napadače, izazvali su masovne ulične proteste i pokrenuli međunarodni apel za humaniji odnos prema ženama u Indiji.

Slučaj je doveo do oštrijeg kažnjavanja za silovanje i seksualne napade i privukla međunarodnu pažnju na ono što su ženske grupe nazvale "epidemija silovanja" u toj zemlji.

  • 14.03.2014 09:32
    Drugo nisu ni zaslužili. Bilo bi divno kad bi sve takve likove eliminisali sa lica zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet