Škoti i za i protiv nezavisnosti

Dok nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Škoti tesno podeljeni u stavu da li bi Škotska trebalo da proglasi nezavisnost od Britanije, običan svet bi zapravo i jare i pare - odnosno nezavisnost bez prekidanja ekonomskih i drugih veza sa Britanijom i napuštanja funte, a škotski umetnici se žale na atmosferu straha koja vlada.

Dok nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Škoti tesno podeljeni u stavu da li bi Škotska trebalo da proglasi nezavisnost od Britanije, običan svet bi zapravo i jare i pare - odnosno nezavisnost bez prekidanja ekonomskih i drugih veza sa Britanijom i napuštanja funte, a škotski umetnici se žale na atmosferu straha koja vlada.

- Najidealnije rešenje bila bi nezavisnost uz sve prednosti zajednice sa Britanijom u vidu diplomatskih odnosa, ekonomije... - kaže Ijan iz Glazgova koji godinama radi u Londonu.

Sličan stav deli i Vilijam, muzičar iz Edinburga koji svira gajde na Trafalgaru i koji tvrdi da je ime dobio po Vilijamu Volasu, škotskom borcu za nezavisnost s kraja 13. i početka 14. veka, koga je u filmu "Hrabro srce" igrao Mel Gibson. Zbog tog imena, koje, kako kaže, već generacijama dobija najstariji sin porodice Daglas, Vilijam će glasati za nezavisnost iako misli da će Škotska više izgubiti nezavisnošću.

- Ali, mislim da je došlo vreme da skinemo Engleze sa grbače, stanemo na crtu i vidimo da li zaista možemo sve to što mislimo da možemo - kaže on uz smeh.

Bibliotekarka Meri iz Northemptona veruje da će Škoti napraviti veliku grešku ako istupe iz Velike Britanije i da će to izazvati i nove probleme u Severnoj Irskoj. Vlasnik jednog londonskog paba Džonatan kaže da mu je muka više od priča o referendumu i nezavisnosti i da, što se njega tiče, "Škoti mogu da se udave u viskiju i Ajron bruu (vrsta negaziranog pića) pošto će im samo to, možda, ostati ako se osamostale".

I dok običan svet ne može zapravo da se odluči da li će i kako glasati na referendumu, jedan od najpoznatijih škotskih kompozitora Džejms Makmilan kaže da se vodeći škotski umetnici boje da kažu da će zaokružiti "ne" na referendumu. - Ako na vas posle 'istupanja' gledaju kao na kontroverznu pojavu, to će uticati na prodaju karata za koncerte, vaših slika, knjiga,muzike...", rekao je on Makmilan Tajmu.

Neki od poznatih škotskih umetnika, uključujući književnika Irvina Velsa i glumca Šona Konerija, otvoreno su se založili za nezavisnost Škotske, drugi su, poput Dejvida Bouvija ili Eme Tompson, bili za ostanak u uniji, dok treći, kao teniser Endi Mari, ne žele da se izjasne. Neki poput komičara Bilija Konolija rekli su da neće glasati dok je Eni Lenoks, nekada vatreni zagovornik škotske nezavisnosti, posle onlajn napada malo ublažila svoj stav.

Onlajn studija sprovedena na 40 škotskih rok muzičara pokazala je i da njih 20 ne zna kako će glasati, a da će svega sedam glasati "ne".

Makmilan je kritikovao Nacionalni kolektiv, umetničku grupu koja podržava kampanju za nezavisnost, rekavši da je reč o "mladoj i bučnoj grupi koja nije dovoljno upoznata sa ovim pitanjem".

- Strah je svuda - kaže ovaj kompozitor.

  • Millos

    12.06.2014 09:35
    Nisam Anonimus, a nisam ni Milos sa jednim l
    Ako ovaj referendum uspe, to će biti ozbiljan udarac na zdravlje Britanske Kraljice. Živela nezavisna Škotska!
    Dosta je bilo. Cepaj flotu. (ovo je šala, uzeće stolicu u UN stolicu u EU parlamentu, ali će plaćati englesku vojsku, carinu, monetu)
  • Republikanac

    12.06.2014 09:13


    - Ali, mislim da je došlo vreme da skinemo Srbijance sa grbače, stanemo na crtu i vidimo da li zaista možemo sve to što mislimo da možemo - kaže Lala uz smeh.
  • 12.06.2014 06:14
    Niti je Engleska Srbija, niti je Skotska Slovenija
    Ne bih se slozio da su Skoti podeljeni po pitanju referenduma za nezavisnost jer prosek svih istrazivanja (pool of pools) pokazuje da je velika vecina za ostanak u Velikoj Britaniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet