Brod "Galeb" propada u riječkoj luci

Školski brod Jugoslovenske ratne mornarice "Galeb", koji je decenijama bio ploveća rezidencija tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita, postao je za grad Rijeku "skupa olupina".

Školski brod Jugoslovenske ratne mornarice "Galeb", koji je decenijama bio ploveća rezidencija tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita, postao je za grad Rijeku "skupa olupina".

U brod, kojim je Tito putovao 14 puta i posetio 18 zemalja u Evropi, Aziji i Africi, a koji je grad nameravao da pretvori u muzej, od 2008. godine uloženo je skoro milion evra, a brod i dalje "trune" na vezu u luci, navodi portal Index.hr.

Novac je potrošen najpre za pregled broda, na njegovu kupovinu na licitaciji, a zatim na godišnje troškove usluga prema nalogu Lučke kapetanije. Značajna sredstva data su za razne radove na brodu, na usluge mornara, pomorske agenture i špedicije, troškove godišnjeg veza...

"Galeb" je izgrađen 1938. godine u italijanskom brodogradilištu Ansaldo Genova pod imenom "RAMB III". U Drugom svetskom ratu Italijani su ga koristili kao transportni brod, a nakon kapitulacije Italije,1943. Nemci su ga koristili za postavljanje mina u severnom Jadranu. Saveznički avioni su ga 1944. potopili u riječkoj luci, a 1948. iz Jadrana ga je izvukao splitski Brodospas, nakon čega je brod obnovljen, luksuzno uređen, preimenovan u "Galeba" i predan Jugoslovenskoj ratnoj mornarici.

Tito je brod koristio od 1953. godine, a zadnji put je njime putovao 1979. godine. Početkom rata devedestih, "Galeb" je iz Pule prebačen u Boku Kotorsku, gde je ostao do kraja te decenije. Kupio ga je grčki brodovlasnik s namerom da od njega napravi luksuznu jahtu. Pošto je grčki vlasnik upao u finansijske probleme, u postupku zaplene preuzeo ga je Grad Rijeka, gde brod i danas trune na vezu.

  • Joker

    20.06.2014 03:47
    radna akcija
    Mislim da ima puuuno ljudi koji su sentimentalno vezani za ovaj brod. Da organizuju okupljanje i radnu akciju, verujem da bi se veliki broj njih jevilo. 'Opiturali' bi ga za par dana.
  • Davorin

    19.06.2014 22:01
    Ajmo rijecani organizirajte si jedno dobrovoljno farbanje broda.
  • ombre

    19.06.2014 21:13
    ti dana
    u al sam ga cistio kad sam bio u vojsci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet