SAD: Nijedna država ne može da spreči gej brak

Američki savezni Apelacioni sud saopštio je danas da nijedna savezna država u SAD ne može da spreči homoseksualni brak.
Američki savezni Apelacioni sud saopštio je danas da nijedna savezna država u SAD ne može da spreči homoseksualni brak.


Tročalno sudsko veće Apelacionog suda navelo je da je država Juta, koja je u decembru zabranila sklapanje homoseksualnih brakova, prekršila američki Ustav. Veće je potvrdilo raniju odluku nižeg suda koji je poništio zabranu u Juti. Država Juta ima pravo da uloži žalbu na odluku.

Apelacioni sud se još nije izjasnio o istoj zabrani u drugoj američkoj državi Oklahomi. Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualaca na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije.

Međutim, homoseksualni brak je zabranjen u 30-ak američkih država. Najkonzervativnija je Arizona, koja je nedavno donela zakon koji dozvoljava trgovcima i hotelijerima da odbiju da usluže homoseksualne parove. Pristalice tog zakona su ga nazvali "Nema torte za homoseksualce" (No cake for gays).

Republikanci, koji čine većinu u Arizoni, naveli su da su doneli zakon zabrinuti za trgovce-protivnike homoseksualnog braka. Oni su naveli primer iz susedne države Novi Meksiko, gde je fotograf Ilejn Hagenin odbila da slika venčanje dve lezbijke, pa je tužena sudu zbog diskriminacije.
  • 26.06.2014 08:20
    Значи они имају права на слободу? А где је право тих држава да се самоопределе и напусте САД?
  • Лука Лабан

    26.06.2014 07:10
    Време ја се разилазимо на овој планети
    Изгледа да им је ово највећи проблем! А што је све више бескућника од 2008 године, што људи остају без здравственог осигурања,што те шпијунирају и у вц-у ...то није важно. Ко .ебе сиротињу,важно је да припадници покрета дугиних боја имају кеш и задовољавају своје настраности!!!
  • 25.06.2014 21:01
    @Anonimus
    Moja veza traje skoro 20 godina, a ne mogu da ostvarim porodična prava zbog istopolnog partnera. Šta ćemo sad? Zašto ja vredim manje od vas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet