Izrael će smanjiti intenzitet operacija u Gazi

Izrael neće učestvovati u indirektnim pregovorima s Hamasom o prekidu vatre u pojasu Gaze i umesto toga planira da smanji intenzitet operacija u pojasu Gaze na osnovu svojih uslova, nagovestili su večeras izraelski zvanicnici i mediji.
Izrael neće učestvovati u indirektnim pregovorima s Hamasom o prekidu vatre u pojasu Gaze i umesto toga planira da smanji intenzitet operacija u pojasu Gaze na osnovu svojih uslova, nagovestili su večeras izraelski zvanicnici i mediji.

Ministar Juval Stajnic potvrdio je da delegacija ne ide u Kairo na pregovore. On je ponovio da je Hamas više puta prekršio ranije prekide vatre i da je to navelo Izrael "na zaključak da s tom organizacijom nema svrhe razgovarati" ni o kakvom sporazumu.

Izraelski mediji su izvestili da se deo snaga već povukao unutar pojasa Gaze, a deo i preko granice. Jedan neimenovani zvaničnik rekao je da će izraelska vojska za kratko vreme završiti uništenje tunela Hamasa prokopanih za napade na Izrael.

Izraelski mediji navode da je 31 tunel već uništen i da je misija blizu kraja. Još jedan signal povlačenja snaga unutar Gaze je da je vojska rekla stanovnicima Beit Lahije na severu pojasa da je bezbedno da se vrate kući.

Područje tog grada bilo je na udaru žestoke izraelske tenkovske vatre za vreme kopnene operacije i hiljade stanovnika je odatle pobeglo. Prethodna velika vojna opercija u Gazi nije završena unilateralnim povlačenjem.

Od početka ofanzive 8. jula poginulo je više od 1.650 Palestinaca, većinom civila i više od 8.000 je ranjeno. Na izraelskoj strani je poginulo 63 vojnika i tri civila, što je najveći broj poginulih posle rata u Libanu 2006. godine.

  • Stanko

    02.08.2014 20:23
    SAD
    Jevreji iz SAD nastavljaju operacije započete još u II svetskom ratu.
  • Pizzajzla

    02.08.2014 18:49
    Leto jos traje ...
    Cista laz !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet