Protest građana jer se gomilaju tela umrlih od ebole

Građani Monrovije, glavnog grada Liberije, blokirali su glavne puteve u gradu, protestujući zato što se tela preminulih od ebole ostavljaju danima po kućama i ulicama.
Građani Monrovije, glavnog grada Liberije, blokirali su glavne puteve u gradu, protestujući zato što se tela preminulih od ebole ostavljaju danima po kućama i ulicama.

Zvaničnici su upozorili građane da ne dotiču preminule, niti one koji imaju simptome te bolesti da se ne bi zarazili. Ipak, često niko ne dolazi više dana da pokupi leševe, uprkos pozivima građana ministarstvu zdravlja, žale se demonstranti.

Zamenik ministra zdravlja Tolbert Nensjuah tvrdi da Vlada čini najbolje što može da pokupi tela preminulih što je pre moguće, a ministar informisanja Luis Braun saopštio je putem državnog radija da će vlasti sada kremirati ostatke ljudi koji su podlegli posledicama ovog opakog virusa.

Vlada je naložila spaljivanje tela nakon što je proteklog vikenda došlo do napetog zastoja kada su zdrastveni radnici pokušali da sahrane više od 20 žrtava ebole na obodima prestonice Monrovije.

Vlasti su navele da su pripadnici vojne policije pozvani da pomognu u uspostavljanju reda kako bi sahrane mogle da budu održane.

Liberijska predsednica Elen Džonson Sirlif je prošle nedelje najavila zatvaranje škola i slanje na jednomesečni odmor državnih službenika "koji nisu od suštinske važnosti", kako bi se ublažila epidemija, od koje je u toj zemlji dosad umrlo 227 ljudi.

Od početka godine na udaru ebole, od koje je obolelo 1.400 osoba, a umrlo 826, našli su se Liberija, Gvineja, Sijera Leone i Nigerija.

Zapadna Afrika prolazi kroz najveću epidemiju ebole do sada, sa najmanje 729 umrlih od ove bolesti, a mnogi su se zarazili tako što su dodirivali tela žrtava, što je tamošnji običaj na sahranama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.