Pojačano obezbeđenje institucija u Briselu

U Briselu je od jutros pojačano obezbeđenje evropskih institucija, ali u Evropskoj komisiji tvrde da nema konkretnih informacija o opasnosti od terorističkih napada.
U Briselu je od jutros pojačano obezbeđenje evropskih institucija, ali u Evropskoj komisiji tvrde da nema konkretnih informacija o opasnosti od terorističkih napada.

Tražili smo od belgijskih vlasti informacije o eventualnoj bezbednosnoj pretnji, ali nam je rečeno da nema konkretne opasnosti”, rekao je potparol EK Džonatan Tod.

Belgijski i holandski mediji objavili su proteklog vikenda, pozivajući se na policijske izvore, da je uhapšeno nekoliko džihadista koji su planirali terorističke napade u Briselu, između ostalog i na evropske institucije.

Niko od nadležnih, međutim, nije zvanično potvrdio ove navode. Portparol EK je odbio da komentariše okolnost da je obezbeđenje ispred i unutar zgrada u kojima se nalaze evropske institucije od jutros uočljivo pojačano, kao i kontrola na ulazu.

Flamanski list “Latste njuz” je jutros objavio da se među uhapšenima nalazi par Belgijanaca turskog porekla u čijem je stanu nađen arsenal oružja i da su prethodno viđeni kako osmatraju zgrade u briselskom Evropskom kvartu. Prema navodima lista, ovaj par je donedavno boravio u Siriji i Iraku, a sumnja se da se tamo pridružio ekstremnim islamističkim grupama.

Belgijske vlasti procenjuju da se od oko 400 Belgijanaca koji su se borili na strani džihadista oko 100 vratilo u Belgiju i da neki od njih planiraju terorističke akcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet