Nemačka slavi godišnjicu ujedinjenja

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ukazala da se ne sme zaboraviti uloga građana DDR u revoluciji jer bez njih ne bi bilo pada Berlinskog zida.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je ukazala da se ne sme zaboraviti uloga građana DDR u revoluciji jer bez njih ne bi bilo pada Berlinskog zida.

"Ujednjenje Nemačke bilo je jedno istorijsko delo", rekla je Merkelova na svečanosti gde je govorila i o aktuelnim temama - ukrajinskoj krizi, opasnosti od džihadista, vojnim angažmanima, ali i o eboli i drugim pitanjima.

Merkelova je, u Hanoveru, gde je bio ceo državni i politički vrh, kao i bivši nemački predsednici i kancelari, pohvalila hrabrost građana DDR i naglasila da razlike između zapada i istoka postaju sve bleđe. "I zato nam i po isteku Pakta solidarnosti 2020. mora poći za rukom da na novo organizujemo finansijske odnose između savezne države i pokrajina i to tako da izbegnemo finannsijske lomove na istoku i istovremeno razvijemo sistem od koga će moći da profitiraju svi strukturno slabi regioni Nemačke", rekla je Merkelova.

Ona je istakla da je u proteklim godinama na istoku učinjen ogroman napredak, ali i da je stopa nezaposlenosti na istoku zemllje i dalje visoka.

Merkelova je ukazala i na opasnost od radikalnih džihadista u Nemačkoj. "Mlade ljude, koji su u Nemačkoj odrasli, moramo svim sredstvima odvratiti od toga da idu u borbu protiv nekoga ko drugačije živi ili misli od njih", rekla je Merkelova.

Centralna ceremonija obeležavanja Dana nemačkog ujedinjenja se, po protokolu, održava u pokrajini koja daje predsednika Bundesrata, gornjeg doma parlamenta, gde je zastupljeno 16 nemačkih federalnih jedinica-ovaj put je to Donja Saksonija, gde je u glavnom gradu Hanoveru obeležena godišnjica života u zajedništvu, pod nazivom "Sjedinjeni u različitosti", održana narodna zabava.

Nemački ekonomisti podvlače pozitivni bilans u četvrt veka zajedništva, a Jerg Cojner, šef državne KfW bankarske grupacije kaže da su, posle pada Berlinskog zida, životni standard i privredni razvoj bivšeg DDR toliko uznapredovali da "se može govoriti o drugom privrednom čudu".

Nemačka predstavlja vodeću zemlju EU, a podsećanja na vreme DDR kod mnogih izazivaju bolne uspomene na komunizam i progone, ali i nešto lepše emocije i setu na prohujalu sigurnost radnog mesta u državnim službama, vožnju "Trabantima" i - banane, kao najveći luksuz nekadašnje DDR.

Kada je reč o prazniku ujedinjenja, mediji pišu da je narodu više ostao u sećanju 9. novembar 1989. godine kada je pao Berlinski zid, kao kraj DDR i konflikata istoka i zapada i dan koji simbolizuje prilog običnih ljudi istorijskim promenama, od oficijelnog, parlamentarnog proglašenja ujedinjenja, koje se dogodilo 3. oktobra 1990. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet