Dezerteri Vermahta dobili spomenik u Beču

Austrijske vlasti su danas u centru Beča otkrile spomenik dezerterima Vermahta, što je važan simboličan čin u zemlji koja je dugo imala problema da se pomiri sa nacističkom prošlošću.
Austrijske vlasti su danas u centru Beča otkrile spomenik dezerterima Vermahta, što je važan simboličan čin u zemlji koja je dugo imala problema da se pomiri sa nacističkom prošlošću.

Spomenik od betona u obliku slova X koji simboliše "situaciju pojedinca naspram vlasti", podignut je ispred sedišta vlade i predsednika Republike, nadomak Trga heroja gde je 250.000 ludi uz ovacije pozdravilo Hitlera prilikom anšlusa rodne zemlje Trećem rajhu 1938. godine.

Više stotina hiljada Austrijanaca je regrutovano u nacističku vojsku, a oko 1.500 među njima je pogubljeno zbog odbijanja da nosi nacističku uniformu.

"Ovaj spomenik označava razliku između vernosti i lojalnosti snagama demokratske države i prava na otpor snagama zločinačke i genocidne diktature", izjavio je predsednik Austrije Hajnc Fišer. "Hitlerova vojska nije bila naša vojska", istakao je Fišer.

Austrija je tek 2009. godine rehabilitovala žrtve nacističkog vojnog suda. Zakon o rehabilitaciji su 2009. podržali poslanici svih stranaka osim krajnje desnice. Od tada su brojne ličnosti uključujući i Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade za književnost, tražili podizanje spomenika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.