Položeni venci na mestu pogibije kineskih novinara

Predstavnici Ambasade Kine, Grada Beograda, Ministarstva za rad i Udruženja novinara Srbije položili su vence na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade 1999. godine poginulo troje kineskih novinara.

Predstavnici Ambasade Kine, Grada Beograda, Ministarstva za rad i Udruženja novinara Srbije položili su vence na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade 1999. godine poginulo troje kineskih novinara.

Vence na spomen-ploču koja je postavljena 2009. godine i predstavlja simbol prijateljstva srpskog i kineskog naroda, položili su otpravnik poslova u Ambasadi Kine Lu Šan, gradski menadžer Goran Vesić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Vesić je, nakon polaganja venaca, rekao kako se nada da će Beograd, zajedno sa kineskim kulturnim centrom koji će biti izgrađen u prestonici, naći način da se Grad i Republika na trajan način oduže onima koji su stradali samo zato što su bili "sa ovim gradom kada je bilo teško i koji su samo radili svoj posao".

"Nadam se da ćemo u budućnosti, kao Skupština grada, zajedno sa kineskom ambasadom i Udruženjem novinara Srbije naći način da se odužimo njihovoj žrtvi na dostojanstven način i da oni dobiju svoje spomen-obeležje koje će biti trajno", naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, svih ovih godina, zahvaljujući UNS-u i Ambasadi Kine čuvano je sećanje na ljude koji su poginuli "samo zato što su bili prijatelji Srbije i što su radili svoj posao". Smajlovićeva je istakla da su kineski novinari poginuli "samo zato što je Kina bila naš prijatelj" i dodala kako to ne smemo nikada da zaboravimo.

U napadu NATO-a, 7. maja 1999. godine, u 23.45 sati, u zgradi kineske ambasade na Novom Beogradu, poginuli su dopisnici lista Guang Ming Žibao Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan. U bombardovanju ambasade je teško povređena 21 osoba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija