Struja poskupljuje, a EPS povećava plate

Pojedina javna preduzeća poput "Elektroprivrede Srbije" našla su način da sebi povećaju plate, povećavši koeficijente.

Pojedina javna preduzeća poput "Elektroprivrede Srbije" našla su način da sebi povećaju plate, povećavši koeficijente.

EPS se se "zaigrao s koeficijentima" za obračun plata, a građane od 1. avgusta očekuje poskupljenje struje od 12 odsto. Naime, sam premijer Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da je MMF zadovoljan reformama u Srbiji, ali naglasio da je i dalje najveći problem u javnom sektoru, navodeći da su se u "RTS-u i EPS-u zaigrali s koeficijentima". "Oni mi uvek prijave da su smanjili plate, a onda podignu koeficijente, i to je ta igra", rekao je premijer Vučić.

Glomazna administracija Elektroprivrede Srbije će se smanjiti pošto će umesto 14 privrednih društava od 1. jula postojati samo tri, rekao je juče direktor ovog preduzeća Aleksandar Obradović. On je najavio zapošljavanje stručnjaka, ali i veći kvalitet usluga. Prema njegovim rečima, EPS je do sada dnevno gubio 100.000 evra zbog loše organizacije i dodao da će gubic

U telefonskom razgovoru sa EPS službom za odnose s medijima, nisu negirali da su povećavali koeficijente, ali precizne odgovore na pitanja koliko su uvećani i da li to važi za sve zaposlene, redakcija"Alo" nije dobila.

Očekuje se da, tokom revizija koje radi, ove slučajeve proveri i Državna revizorska institucija, ali i Ministarstvo finansija, koje je nadležno za kontrolu sprovođenja Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru. Da su javna preduzeća navikla na visoke zarade i lagodan život i ne mogu da se pomire s merama štednje koje je uvela Vlada Srbije, primera je bezbroj. Oni su iznašli brojne načine da nadoknade smanjenja.

Iako se formalno mesečna primanja zaposlenih u javnim preduzećima umanjuju se za 10 odsto, povećanjem osnovica za obračun zarada, zaposleni dobiju isti iznos kao pre smanjivanja plata, a neki čak i veći. To nije jedini način kako oni nadoknađuju izgubljeno. Prijavljujuje se nerealan broj prekovremenih sati i pritom papreno naplaćuju. Uvećanje zarada ostvaruje se i kroz isplatu dnevnica, bonusa na ime ostvarenih rezultata, kroz putne troškove i sličnim mehanizmima...

Bilo je primera da se u javnim preduzećima, neposredno pre smanjenja plata u javnom sektoru, deo radnika sa manje plaćenih mesta prebacuje na plaćenija, pa su na taj način, praktično, zadržavali stara primanja. Od različitih uredbi, javna preduzeća poput EPS-a zaštićena su ko beli medvedi jer imaju kolektivne ugovore po kojima su prava zaposlenih veća od predviđenih Zakonom o radu.

U RTS-u, koji je premijer takođe apostrofirao zbog povećavanja koeficijenata, za „Alo!“ priznaju da je bilo povećanja plata. "Povećanje koeficijenata dobili su zaposleni kojima je v. d. generalnog direktora RTS-a dodelio unapređenje na osnovu procene obima angažovanja na poslu ili po završenoj adekvatnoj stručnoj spremi, a na predlog rukovodilaca organizacionih celina. Devedeset odsto od ukupno povećanih koeficijenata je povećano tri meseca pre donošenja Vladine uredbe o smanjenu plata u javnom sektoru, a ostatak nakon toga, poštujući kolektivni ugovor koji nalaže da adekvatna stručna sprema mora biti praćena adekvatnim koeficijentom", navodi se u odgovoru javnog servisa.

  • Lovac Luka

    28.06.2015 12:00
    a sta se ocekivalo
    Kada je bio ekonomski forum na Kopaoniku,dobijena je informacija da je prosecna cena sata u EPS-u 809,oo dinara.Kada pogledamo da je u prosveti i zdravstvu 200,oo sta smo i drugo mogli ocekivati.Tesko im je jer im struja poskupljuje,pa da nadoknade kucni budzet.Ali nisu oni krivi,takav je program VLADE,otimaj od siromasnih oni i ovako nece dugo.
  • Nišlija

    28.06.2015 09:24
    @Anonimus
    "Elektrovojvodini su navukli opanke sada uzivajte"

    E, moj ti. Opanci su hranili i branili ovu zemlju stotinama godina.
    Tu mislim i na vojvođanske, jer šta misliš u čemu su lale išle pre 100 godina? U lakovanim cipelama "lakosta"?
  • 28.06.2015 08:15
    Sta god da napisem , promeniti se nista nece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija