Vašington: Srbija ulaže ozbiljne napore u borbi protiv belog roblja

Srbija je zemlja porekla, tranzita i odredište za muškarce, žene i decu koji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije i prinudnog rada, a vlada čini ozbiljne napore na suzbijanju tog problema, navodi se u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima.
Srbija je zemlja porekla, tranzita i odredište za muškarce, žene i decu koji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije i prinudnog rada, a vlada čini ozbiljne napore na suzbijanju tog problema, navodi se u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima.



Žene u Srbiji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije koju vrše kriminalne grupe iz Srbije u Rusiji, susednim zemljama i širom Evrope, naročito u Italiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, navodi Stejt department u izveštaju koji se odnosi na period od 1. aprila 2014. godine do 31. marta 2015. godine, prenosi Tanjug.

Prema tom izveštaju, Srbija je svrstana u drugu od tri grupe pri čemu se u prvoj grupi nalaze najbolje kotirane zemlje koje nemaju problem trgovine ljudima, u drugoj zemlje "čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda u suzbijanju trgovine ljudima, ali čine značajne napore da ih ispune", a u trećoj zemlje čije vlade ne ispunjavaju ni minimum standarda niti čine ozbiljne napore da to učine.

Stejt department u izveštaju između ostalog navodi da su i srpski državljani muškarci izloženi trgovini ljudima radi eksploatacije u "radno intenzivnim sektorima" poput građevinske industrije, u evropskim zemljama (uključujući Azerbejdžan, Sloveniju i Rusiju) i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Deca u Srbiji, naročito romska, žrtve su trgovine ljudima radi seksualne eksploacije, prinudnog rada, prošnje i navođenja na sitni kriminal, često od strane članova porodice, dok strane osobe trgovine ljudima u Srbiji potiču iz susednih zemalja, uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Rumuniju i Moldaviju, navodi Stejt department.

Vlada Srbije, kako ocenjuje američki izveštaj, ne ispunjava u potpunosti minimum propisanih standarda kada je reč o suzbijanju trgovine ljudima, ali čini značajne napore u tom pravcu.

Identifikacija žrtava je znatno poboljšana, naročito kada je reč o žrtvama radne eksploatacije, ali kada je reč o brizi o žrtvama nedostaju procedure koje bi omogućile da se briga o žrtvama poveri nevladinim organizacijama, kao i obuka osoblja u centrima za socijalnu zaštitu.

Broj trgovaca ljudima koji su osuđeni se smanjio, a oni koji su osuđeni su dobili blage kazne, iznosi se u izveštaju, uz ocenu da vlada nije pružila žrtvama dovoljnu zaštitu u krivičnom postupku koji ih je izložio dodatnom zastrašivanju i traumatizovanju.

Stejt department Srbiji preporučije da poboljša krivično gonjenje sa osuđujućim presudama i kaznama za trgovace ljudima kako bi se oni odvratili od vršenja ovakvih dela, obuči istražitelje, tužioce i sudije o tome kako da prilaze slučajevima trgovine ljudima, obezbedi žrtvama da prilikom svedočenja u sudu imaju punu zaštitu koja će umanjiti dodatno zastrašivanje i traume.

Savetuje se takođe da se u zakon uvedu odredbe o nekažnjavanju žrtava za dela počinjena kao direktna posledica toga što su bile izložene trgovini ljudima, poboljša saradnja vladinih institucijama sa NVO i poboljša njihovo finansiranje kako bi pomogle žrtvama u društvenoj reintegraciji.

Vlada se poziva i da poboljša obuku državnih službenika o pomoći žrtvama, pojača napore da se identifikuju žrtve među tražiocima azila i deci bez pratnje koja prose na ulici.

Stejt department smatra da je potrebno i da usvoji nacionalnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i plan akcije i uključi NVO u njihovo sprovođenje i da naposletku pojača napore da se obeshrabri tražnja za uslugama žrtava trgovine ljudima i da postavi nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima kao nezavisan ogran sa punim radnim vremenom.

U izveštaju se ocenjuje da je Srbija pokazala "mešovite napore u policijskom radu", da je poboljšala identifikaciju žrtava trgovine ljudima, ali da su pomoć i zaštita žrtava bili manjkavi. Stejt department ističe da je Vlada učinila neke napore u pravcu prevencije, ali nije usvojila nacionalnu strategiju za 2014-2020 niti akcioni plan za 2014-2015, uprkos tome što je izradila nacrt oba dokumenta.

Od zemalja regiona u prvoj kategoriji je samo Makedonija, dok su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo koje se u izveštaju razmatra odvojeno, Grčka i Rumunija u drugoj grupi kao i Srbija. Bugarska se kotira nešto lošije kao zemlja koja je na "listi za posmatranje" u okviru druge grupe.
  • Sasa

    28.07.2015 07:53
    I dalje samo belo roblje?!
    Mislim da je stvarno proslo previse vremena od kako se pise o ovom globalnom fenomenu kako bi se i dalje koristili ovakvi neprikladni izrazi. Da li zato smo mi bele puti znaci da nas ne zanimaju zrtve iz ostalih rasnih grupa? Koliko god je bitno da se ovome pise kao o problemu koji je itekako prisutan u nasem regionu, bitno je shvatiti i njegovu globalnu dimenziju, kao sto je u clanku i pomenuto. samo na taj nacin ta borba ima istinskog smisla... Uloga novinara je nezamenjiva u edukaciji sire populacije kako bi se pomoglo u borbi i iskorenjivanju trgovine ljudima kao jednog od najveceg problema danasnjice i mozda najunosnijeg od svih oblika transnacionalnog kriminala.
  • 27.07.2015 23:44
    Rupcaga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija