Građani mogu da tuže Lutriju

"Građani Srbije koji smatraju da su oštećeni malverzacijama u izvlačenju kuglica u igri na sreću Loto bi mogli da podnesu tužbu protiv Državne lutrije Srbije", kaže predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.
"Građani Srbije koji smatraju da su oštećeni malverzacijama u izvlačenju kuglica u igri na sreću Loto bi mogli da podnesu tužbu protiv Državne lutrije Srbije", kaže predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

Prema njegovim rečima, eventualna odluka suda da je u slučaju izvlačenja loto kuglica počinjeno krivično delo prevare bi u teoriji otvorilo mogućnost da građani koji su učestvovali u igri podnesu tužbu protiv Državne lutrije Srbije. Ipak, pred sudom koji bi odlučivao o odštetnom zahtevu bi potencijalni podnosioci tužbe morali da dokažu da bi baš njihovi brojevi bili izvučeni da nije bilo zloupotrebe.

"Morali biste da dokažete da bi umesto spornog broja 21 bio izvučen baš onaj broj koji je na vašem loto tiketu. Bilo bi izuzetno teško uspostaviti tu vezu i gotovo nemoguće dobiti takav spor", navodi Šoškić za "Danas".

Iako je ovaj slučaj i dalje u fazi policijske istrage i nikakvih naznaka da će neko biti okrivljen i dalje nema, ukoliko sud ustanovi da je bilo zloupotreba, eventualni počinioci bi mogli i da završe u zatvoru. Prema Krivičnom zakoniku, ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist i dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ako je prevarom pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi 450.000 dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Ukoliko se prevarom pribavi imovinska korist ili nanese šteta u iznosu koji prelazi 1,5 miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 10 godina.

Podsetimo, iako je tvrdio da je izvlačenje kuglica u 59. kolu igre na sreću Loto bilo "apsolutno regularno", direktor Državne lutrije Srbije Aleksandar Vulović je podneo ostavku iz moralnih razloga. Ovim slučajem se trenutno bavi MUP koji je ispitao više osoba, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je najavio i veštačenje spornih kuglica.

Slučaj sa igrom na sreću Loto privukao je pažnju i inostranih medija. Tako britanski dnevni list Gardijan piše da je "incident sa lutrijom probudio bes u srpskoj javnosti, u kojoj je do sada važilo mišljenje da je barem Državna lutrija iznad korupcija i skandala". Istom temom se bavio i tabloid Dejli mejl, koji prenosi da su građani Srbije ljuti nakon loto afere, u kojoj se pobednički broj pojavio na ekranu pre nego što je izvučen. O incidentu su izveštavali i američka televizija Si-Bi-Es, kao i italijanski dnevni list La republika.

Lutrija ide privatniku?

Manjinski deo Državne lutrije Srbije biće sledeće godine prodat jednoj od velikih svetskih kompanija koje se bave igrama na sreću, piše "Blic". "Država će ostati većinski vlasnik Lutrije, ali će firmu voditi stranci koji znaju kako se to radi, jer imaju ogromno iskustvo u tom biznisu. Lutrija kod nas sada zarađuje milion evra godišnje, a takve kompanije u svetu ostvaruju prihode koji se mere desetinama ili stotinama miliona evra godišnje", objašnjava izvor lista iz Vlade Srbije. Posle privatizacije trebalo bi da Lutrija puni državni budžet sa oko 100 miliona evra godišnje, kada se uračuna i PDV.

Prema rečima sagovornika lista, u Srbiji godinama postoji otpor privatizaciji Lutrije. "Stalno se govori da je Lutrija nacionalno dobro i da je ne treba dati strancima. U tu priču upleteni su i interesi domaćih kladionica, koje bi dolaskom velike strane kompanije dobile ozbiljnu konkurenciju i izgubile deo prihoda. Osim toga, trenutna kontrola svih igara na sreću u Srbiji vrlo je loša, pa nam se i dešavaju stvari poput sumnjivog loto izvlačenja u utorak. Ozbiljnim svetskim kompanijama to ne može da se desi", kaže isti izvor.

Privatizaciju Lutrije u sredu je najavio i premijer Aleksandar Vučić rekavši da je ljut na sebe što i u tu kompaniju nije uvedeno nešto poput "Er Srbije", tj. 51 odsto državnog vlasništva i 49 odsto našeg menadžmenta. Vučić je rekao i da je pogrešio što je godinu dana slušao one ljude oko sebe koji su pričali kako neko drugi hoće da krade, a u stvari smo sve vreme potkradali sami sebe. "Sad je kraj celoj toj priči i sad idemo u modernizaciju i uvođenje stranog partnera. Niko više neće sumnjati u svoju državu, a nagrade će u budućnosti biti neuporedivo veće", rekao je premijer.

  • ja

    01.08.2015 10:57
    tuzba
    A sta ako gradjani tuze lutriju da im se vrate sve pare potrosene na uplate sa kamatom?
  • Sale NS

    01.08.2015 06:35
    Naivac ?
    Možda sam i ja jedan od redovnih naivaca, ali ovoga puta mislim da je pogrešio onaj što ukucava brojeve koji izlaze na ekranu i umesto jednog ukucao drugi, sličan broj, koji je slučajno izvučen baš sledeći ?!
  • fred

    01.08.2015 06:25
    loto i drzava
    Ako navode da loto treba da nam vode stranci onda argument treba iskoristiti i da nam stranci vode drzavu. Kada nismo kadri da loto vodimo sami, onda ni drzavu nismo. Isti scenario treba i za zeleznicu, telekom, eps... Samo pogledajte Nis-mi nismo bili kadri i stalno u gubitku, dosli Rusi i kadri su. Za godinu dana profit, e sad sto vise nema radnika na neodredjeno i sto lizing ostavlja radnika u nekom neodredjenom statusu to nikom nista. Lopovluk nas unistava. Samo pogledajte jkp stan: koliko majstora je jkp stanovim alatom radilo privatne poslove van radnog vremena ne shvatajuci da sece granu na kojoj stoji, a kad su im dosli jos iz stranke u birokratiju da dodatno isisavaju novac -ode stan! Ili mi mozemo ili neko drugi, a gde smo onda mi! Zasto bi nas zaposlili kad nismo bili kadri ni voditi firmu. Vise je sve to zbog lopovluka jer nema kazne pa zato hoce strancima dati firmu da igramo na njihovo "postenje".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija