EU pojačala nadzor za uvoz srpskih malina

Evropska unija od 1. oktobra privremeno uvodi pojačan nadzor za uvoz malina iz Srbije zbog norovirusa, objavljeno je u Službenom listu EU.

Evropska unija od 1. oktobra privremeno uvodi pojačan nadzor za uvoz malina iz Srbije zbog norovirusa, objavljeno je u Službenom listu EU.

Maline iz Srbije su stavljene na listu proizvoda neživotinjskog porekla koje se u EU uvoze iz trećih zemalja, i na kojoj nije nijedan drugi proizvod iz Srbije.

Maline, jedan od značajnih izvoznih proizvoda Srbije, stavljene su pod nadzor zbog rizika od norovirusa, i učestalost kontrole biće 10 odsto, što je najmanja učestalost koja se predviđa u ovom aneksu propisa o pojačanim kontrolama. Norovirus, kako se navodi na sajtu američke Mejo klinike (Mayo), izaziva povraćanje i dijareju, veoma je zarazan i često se širi preko hrane ili vode.

Ovom izmenom uvedene su i pojačane kontrole za kikiriki iz Gambije zbog aflatoksina. Na listi EU su proizvodi iz 21 zemlje, uključujući SAD, Tursku, Uzbekistan, Indiju, Kinu i Indoneziju, najčešće zbog ostataka pesticida i mikotoksina, odnosno aflatoksina i ohratoksina.

Ova lista se redovno revidira, a mere se donose na osnovu prijava Sistemu za brzo obaveštavanjima o hrani i životinjskoj hrani (RASFF), nalaza kontrola službi za hranu i veteribu, kao i kvartalnih izveštaja o isporukama hrane koje dostavljaju zemlje članice Evropskoj komisiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija