Verbić ukinuo školovanje dečaku bolesnom od leptirove bolesti

Država je ukinula sva sredstva namenjena za plaćanje "kućnih učiteljica" za decu kojima je to jedini način da se školuju, a među njima je i Despot Lazić, kome bolest ne dopušta da ide u školu.
Despotu Laziću, kome bolest ne dopušta da ide u školu, nastavu je kod kuće držala učiteljica koja je za to dobijala platu, ali nedavno je država ukinula sva sredstva namenjena za plaćanje "kućnih učiteljica" za decu kojima je to jedini način da se školuju.

Učiteljica Marina Petronijević je, međutim, odlučila da nastavi da drži nastavu Despotu i to volonterski.

"Polovinom septembra iz škole su poručili da nastava može da se nastavi ali da učiteljica prima samo 30 odsto plate. Učiteljica je i na to pristala. Zatim je stigla šokantna vest da država ne može da plati učiteljici ni tih 30 odsto, što je oko 12.000 dinara. Posle deset dana učiteljica se javila i rekla da joj je Despot prirastao za srce i da želi da nam pomogne. Od tada dolazi tri puta nedeljno i bez dinara nadoknade radi sa mojim sinom", priča za "Blic" Despotova majka Sofija Lazić.

Despot boluje od bulozne epidermolize, odnosno leptirove bolesti, genetskog poremećaja koji kožu čini jako osetljivom, te i najmanji dodir izaziva njeno pucanje i stvaranje otvorenih rana.

Ministarstvo prosvete negiralo je da je Despot ostao bez učitelja, ali su neke stvari prevideli. "Prema izjavi pomoćnika direktora OŠ "Sveti Sava", učiteljica svaki dan realizuje nastavu sa Despotom Lazićem", naveli su u odgovoru Ministarstva prosvete.

Ove tvrdnje odbacila je sama učiteljica, a odgovor Ministarstva šokirao je i direktora OŠ "Sveti Sava" Mitra Jovića koji kaže da je "tačno da učiteljica radi sa Despotom Lazićem i to samo tri dana nedeljno, ali je Ministarstvo propustilo da kaže da ona to radi potpuno volonterski".

On kaže da je školskom pedagogu u Školskoj upravi u Užicu rečeno da se učitelji ne mogu slati na kućnu nastavu jer škole nisu verifikovane za to. "Pisali smo Ministarstvu, objasnili Despotovu bolest, ali odgovor nismo dobili. Stiglo je samo uputstvo Školske uprave da nekom učitelju umanjimo normu u školi koju bi on nadoknadio kod Despota. To je nemoguće jer se onda uskraćuje planirana nastava celom odeljenju", rekao je Jović.

Ovaj potez Ministarstva osudila je i Nacionalna organizacija za retke bolesti odakle poručuju da je država dužna da obezbedi obrazovanje svakom detetu.

  • ns-v

    22.10.2015 21:12
    Verbiću,a da tebe malo ukinemo? A imaš li porodicu,decu...kako bi njima objasnio sve svoje postupke do sada?A ovo ti je biser.Svaka čast na čovečnosti.
  • Brus Vilis

    22.10.2015 13:45
    Očekujem da direktorka Politike napiše esej o opravdanosti ovog postupka vlade i ministarstva prosvete. Nadam se da će gospodja barem nešto napisati kako bi postojao kakav-takav razlog da dobije mesečnu platu od milion i po dinara. Toliko spomenuta učiteljica zaradi za 3 i po godine.
  • Kisela voda

    22.10.2015 13:35
    Prava slika srbije! Cak se ni SPC nije oglasila povodom ovog slucaja a kamo li pomogla imajuci u vidu da ne placaju porez ni za sta a uzimaju harac od naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".